Publicitat
Publicitat

Hèlsinki no vol un Guggenheim

L'ajuntament de la capital finesa rebutja definitivament el projecte

El ple de l'Ajuntament de Helsinki ha rebutjat definitivament la construcció d'un nou museu de la franquícia Guggenheim. El projecte ha creat força polèmica entre la classe política, l'opinió pública i els artistes locals.

El debat en el ple del consistori va ser maratonià. Finalment, el sector més crític amb la iniciativa, format pels partits d'esquerra i i els ultranacionalistes, ha tombat la proposta amb 52 vots contra 32. Alguns regidors del consistori van concretar que no estan en contra que es construeixi un museu Guggenheim a Hèlsinki però sí que es financi amb diner públic, ja que es tracta d'una institució privada.

A més, hi ha una part de la població que no veu amb gaire bons ulls que es pagui amb diner públic una xarxa internacional de museus, i no s'aposti per fomentar l'art i la cultura locals. La proposta incloïa la creació s'una societat de risc per construir i gestionar el museu. A més, la ciutat havia de cedir gratuïtament el solar i aportar 80 milions d'euros.

El projecte sempre ha estat envoltat de polèmica. El 2011, l'alcalde de Hèlsinki, Jussi Pajunen, va anunciar la seva intenció de construir el Guggenheim. La Fundació Solomon R. Guggenheim de Nova York, que anhelava estendre la seva xarxa museística, va acceptar la sol·licitud de Pajunen amb entusiasme.

En una primera fase, Hèlsinki es va gastar 2,3 milions d'euros en un pla de viabilitat que no va ser encarregat a cap organisme independent sinó a la fundació novaiorquesa. Evidentment, va recomanar continuar amb el projecte d'un nou museu de la seva franquícia.

El concurs arquitectònic el va guanyar el juny del 2015 l'estudi francès Moreau Kusunoki, amb un complex de fusta negra i vidre format per nou pavellons i una torre i ubicat al centre de la capital nòrdica. L'edifici, però, no s'acabarà construint.

Els llibres que ens fan grans