Publicitat
Publicitat

Premis literaris

El premi Hans Christian Andersen, per a Salman Rushdie

L'elecció exclusiva d'autors que han obtingut un gran èxit de vendes –abans de Rushdie han guanyat J. K. Rowling, Paulo Coelho i Isabel Allende– ha originat en diverses ocasions crítiques en el món literari danès

L'escriptor britànic d'origen indi Salman Rushdie ha sigut distingit aquest dimecres amb el premi Hans Christian Andersen de literatura " per documentar la importància dels viatges i les trobades culturals en el nostre temps i enriquir així la literatura universal " . La sentència ha destacat que Rushdie és "un autor incomparable" i ha lloat "la seva barreja de realisme global i fantasia de conte de fades " , que l'emparenta amb el cèlebre escriptor de contes danès , en opinió del jurat d'aquest guardó , instituït per una fundació privada en col·laboració amb l'Ajuntament d' Odense ( Dinamarca ) .

El premi , dotat amb  67.000 euros , serà lliurat a Rushdie el 17 d'agost de 2014 a una cerimònia a Odense , localitat natal de l'autor de ' L'aneguet lleig ' i 'El soldadet de plom ' . L'escriptor angloindi ( nascut a Bombai , el 1947 , i educat a Gran Bretanya ) és conegut mundialment des que l'aiatol·là Khomeini d'Iran va llançar contra ell el 1989 una fàtua (edicte religiós , en aquest cas de condemna de mort ) per considerar la seva obra ' Els versicles satànics ' una blasfèmia contra l'islam .

En la seva curta història , aquest guardó que s'atorga cada dos anys ha sigut lliurat al brasiler Paulo Coelho , la britànica J. K. Rowling i la xilena Isabel Allende . L'elecció exclusiva d'autors que han obtingut un gran èxit de vendes ha originat en diverses ocasions crítiques en el món literari danès , que ha posat en dubte els mèrits literaris d'alguns dels guardonats.