Cultura 28/02/2013

Guillem Roma presenta el disc 'Oxitocina' al Music Hall

X.c.
1 min
Guillem Roma combina l'alegria i la malenconia de les músiques balcàniques i mexicanes.

Barcelona.La música de Guillem Roma (Manlleu, 1984) connecta la música balcànica per a bodes i funerals amb ritmes mexicans com el huapango , passant per les aromes del jazz tradicional i una innegable proximitat a la manera de fer de Beirut. Si més no, és el que se sent a l'àlbum Oxitocina (2012), que avui a les 21 h presenta a la sala Music Hall.

"La funció bàsica de la música popular és acompanyar moments de festa i moments tristos", explica Roma, que al disc fa servir el so de la tuba de Juan Rodríguez per enllaçar les seves influències. "Al nord de Mèxic hi ha molta música de banda i se sent molt la tuba, i com que també m'agrada molt la música balcànica, per mi era imprescindible que hi hagués aquest so. A més, en el jazz clàssic també hi ha tuba fent de baix", diu. Roma va debutar el 2007 amb Secret place , un "disc més intimista, més cap endins", tocat amb piano i cantat en anglès. Després va passar una temporada estudiant cinema a Cuba i treballant en projectes audiovisuals a Mèxic. En tornar va decidir reprendre la música amb la composició d'unes cançons, en català i anglès, que tenen com a "una mena de fil conductor" l'eufòria hormonal que proporciona l'oxitocina. "És un disc més cap enfora, més social", assegura.

L'aspecte social també incorpora un punt de crítica vestida amb poesia i optimisme, com passa a la cançó Volar amb tu . "Parla dels canvis socials i de les coses bones que ens ha posat al davant el mirall de la crisi. És una oportunitat perquè comencin nous temps", diu.

stats