MÚSICA
Cultura 31/03/2013

Guia pràctica dels concerts primaverals

Rihanna, Muse i Alejandro Sanz són els noms amb més poder de convocatòria d'una nova temporada marcada per la crisi

Xavier Cervantes
5 min
ESTRELLES DE TOTA MENA  01. Rihanna omplirà el Sant Jordi. 02. The xx al Primavera Sound de l'any passat. 03. Manel fa dos anys al Romea.

BarcelonaL'agenda musical revifa a la primavera, tot i que l'oferta no és precisament exuberant. Ni els promotors ni el públic estan per a grans despeses. Deixant de banda els festivals, pocs grups i artistes actuaran en recintes amb aforaments superiors a les 10.000 persones. A més, algunes gires internacionals passen de llarg de Catalunya. Enrere queden els dies en què una banda podia fer tres o quatre concerts a l'Estat. Bon Jovi només actuaran a Madrid (el 27 de juny a l'estadi Vicente Calderón). Depeche Mode creuaran els Pirineus per fer únicament dos concerts: un al festival BBK Bilbao (11 de juliol) i l'altre a l'Optimus Alive de Lisboa (13 de juliol). I aquest any Bruce Springsteen tot just ha reservat una data a l'Estat: el 26 de juny a Gijón. Així i tot, els pròxims mesos presenten prou al·licients per a tota mena de públics.

Les cites al Sant Jordi

Rihanna, Alejandro Sanz i Rammstein

L'oferta musical al Palau Sant Jordi és més aviat minsa. El 14 d'abril hi desembarcarà la gira del grup alemany Rammstein amb una mena de repassada antològica a partir del repertori del recopilatori Made in Germany 1995-2011 . La següent trobada musical al Sant Jordi serà amb Alejandro Sanz, i per partida doble: el cantant madrileny hi actuarà els dies 29 i 30 de maig. Seran els primers concerts a l'Estat de la segona part de la gira La música no se toca , que la tardor del 2012 es va desenvolupar en teatres i espais d'aforament més reduït. El ritme de venda d'entrades fa pensar que Sanz podrà omplir el Sant Jordi les dues nits. També ho aconseguirà Rihanna, la cantant de Barbados, que passarà per Montjuïc l'1 de juny dins del Diamonds world tour .

Més reduïda encara és l'oferta de l'Estadi Lluís Companys, que ara com ara només té prevista l'actuació del grup britànic Muse el 7 de juny. Pel que fa als fenòmens adolescents, la banda britànica-irlandesa One Direction té una cita amb el públic català el 22 de maig al Pavelló Olímpic de Badalona.

Estrelles alternatives

The xx, Lee Ranaldo, Eels, Low, Robyn Hitchcock i Peter Buck

La presència de grups alternatius no és tan nombrosa com en altres anys, però tot i així hi ha un bon grapat de concerts destacats. La seqüència començarà el 24 d'abril amb Lee Ranaldo a La [2] de l'Apolo. Serà una nova oportunitat de veure el guitarrista de Sonic Youth després de la seva actuació a l'últim festival Tanned Tin de Castelló, on va presentar el disc Between the times and the tides . A l'altra banda del Paral·lel barceloní, a la sala Barts, Eels defensaran Wonderful, glorious : el 27 d'abril i amb totes les entrades venudes. Low faran el mateix amb The invisible way , al Casino L'Aliança del Poblenou el 13 de maig i a l'Espai Rambleta de València el 14. Abans, el 2 de maig, els britànics The xx actuaran al Poble Espanyol per confirmar en directe els elogis que la crítica ha dedicat a l'àlbum Coexist . Aquest apartat més o menys alternatiu es tancarà el 19 de juny a l'Apolo amb el concert de Robyn Hitchcock amb The Venus 3, una formació en què hi ha Peter Buck, exguitarrista de R.E.M., que també actuarà com a teloner. Aquest concert forma part de la celebració del 15è aniversari de la promotora barcelonina Houston Party.

Gires que comencen

Manel, El Petit de Cal Eril, Za!, Els Catarres, Gossos i Brams

L'any Manel va començar el 26 de març amb la publicació de Teresa Rampell , l'avançament del disc Atletes, baixin de l'escenari, que arribarà el 16 d'abril. Per veure el quartet en directe caldrà esperar fins a les 21 h del 23 de maig al festival Primavera Sound. Els Manel, que dedicaran els primers mesos de la gira a actuar en festivals, han confirmat la seva presència a l'Optimus Primavera Sound de Porto (1 de juny), al Festival Di-Y (Do it Yourself) de Reus (15 de juny), al Foramuralla de Vic (22 de juny), al Pròxims de Barcelona (18 de juliol) i l'Arenal Sound de Burriana (2 d'agost).

Com els Manel, Els Catarres també han escollit un festival per presentar el disc Postals , que des del 21 de març ja ha tingut més de 15.000 descàrregues. El trio d'Aiguafreda tocarà el 12 d'abril a la sala La Planeta de Girona, dins la programació del festival Strenes. Les entrades per al concert ja estan exhaurides. Els Brams no tindran enllestit el nou disc fins després de l'estiu, però el 28 de març van engegar una nova gira a la sala Clap de Mataró. Coincidint amb l'inici d'aquests concerts, el grup de Berga avançarà dues cançons noves: Esperava aquest moment i Agafada pels ous .

Els Gossos també prometen novetats. El grup de Manresa tornarà als escenaris amb nou disc. L'escenari del tret de sortida d'aquesta nova etapa serà el Teatre Coliseum de Barcelona, el 12 de maig, dins del Festival del Mil·lenni. En un altre festival, el de guitarra de Barcelona, hi haurà la première de Cénit , el nou espectacle de Standstill: l'11 de maig al Barts.

Joan Pons, més conegut com El Petit de Cal Eril, ha triat un ambient recollit per presentar a Catalunya La figura del buit , un dels discos que més raons està acumulant per ser un dels destacats de l'any. Pons, que va estrenar la gira a Madrid el 27 de març i que avui i demà actua a València i Castelló, respectivament, ha reservat quatre dates a la Sala Beckett de Barcelona: els dies 4, 5, 6 i 7 d'abril. La primera part de la gira es tancarà el 17 de maig a Guissona. Després vindran altres actuacions en festivals com el PopArb.

Za! acaben d'editar el disc Wanananai , una nova evidència de la llibertat creativa d'un duo que l'any passat va injectar esperit experimental a Mishima durant el concert nadalenc del Teatre Coliseum. Za! engegaran la presentació de l'àlbum al Murray Club 33 RPM de València el 12 d'abril. Després passaran per Castelló, Barcelona i Tarragona, i també actuaran en festivals europeus com ara l'Impetus de Montbeliard (França), el Great Escape de Brighton (Regne Unit), el Discorporate de Dresden (Alemanya) i el Pohoda de Bratislava (Eslovàquia).

Concerts especials

David Carabén, Txarango i Nacho Vegas

El líder de Mishima, David Carabén, es presentarà sense banda al festival L'Hora del Pati de Breda el 2 de maig. Carabén, que ja va fer una actuació acústica només acompanyat del teclista Marc Lloret al CCCB, remena un repertori que inclou clàssics de Mishima i versions. Enfront de la intimitat de Carabén hi ha l'enrenou que tenen previst els Txarango per al concert del 26 d'abril al Palau de la Música: tanquen gira envoltats d'amics, batejats com "els 40 lladres". També serà especial i única l'actuació del cantautor asturià Nacho Vegas. El 6 d'abril presentarà al Barts un repertori inspirat en les pel·lícules del director britànic Mike Leigh.

Grans veus femenines

Madeleine Peyroux, Marisa Monte i Lucinda Williams

La directora del Guitar Festival de BCN, Judith Llimós, destacava la qualitat de la presència d'artistes femenines en el cartell d'enguany. No és un estratagema promocional sinó la constatació d'una evidència. La nord-americana Madeleine Peyroux posarà el toc de jazz al Palau de la Música el 25 d'abril, la brasilera Marisa Monte cantarà al Gran Teatre del Liceu el 30 d'abril i Lucinda Williams, la gran dama del country, actuarà al Barts el 14 de juny amb el guitarrista Doug Pettibone.

stats