Cultura 13/12/2018

Obres de la Grècia clàssica de la col·lecció del British Museum arriben al CaixaForum de Palma

La mostra titulada 'Agon! La competició a l'antiga Grècia' es compon de 161 peces antigues, entre gerros, escultures i objectes de petites dimensions

Magda Albis
3 min
Obres de la Grècia Clàssica de la col·lecció del British Museum arriben al Caixafòrum de Palma

PalmaEl CaixaForum de Palma acull a partir d'aquest dijous una exposició dedicada a les diferents formes i vessants de la competició a l'antiga Grècia. 161 peces, entre les quals trobam escultures, esteles, joieria, gerros, monedes i altres objectes que pertanyen a la col·lecció del British Museum, que arriben a Ciutat després de passar per cinc ciutats de l'estat espanyol. És la primera vegada que moltes de les peces surten del museu britànic i algunes, també, feia més de cent anys que no es mostraven a les sales del seu museu. És, a més, la primera exposició conjunta amb el British Museum que arriba a Palma.

L'exposició, que ocupa dos dels pisos del CaixaForum, es planteja amb un recorregut format per vuit estacions, mitjançant el qual l'espectador es pot fer una idea de la forma de vida quotidiana dels antics grecs, els seus rituals i la seva concepció de la mort.

La primera estació, ubicada al vestíbul del centre expositiu, la protagonitza una gran estàtua de Niké, la deessa de la victòria. Niké fou una de les divinitats més representades. Apareix amb unes ales de grans dimensions i a vegades es representa conduint carros entre el món dels mortals i el regne dels déus.

La segona part es dedica al joc a la infància. En aquesta part del recorregut es poden veure gerros en els quals es representen nins que es barallen i un equip que juga a pilota i també els daus que utilitzaven els infants en els seus jocs.

Les competicions esportives tenen un espai dedicat, ja que els antics grecs eren uns fanàtics de l'esport i del culte al cos. Es pot veure com els homes practicaven els esports nus, ja que consideraven que els seus cossos eren un regal dels déus. Aquesta part inclou un cap de bronze, el qual es considera un exemplar molt estrany i valuós, ja que a l'Edat Mitjana es varen fondre gairebé totes les peces de bronze per reutilitzar-lo.

Les competicions a les arts escèniques, com en teatre i en música, es representen amb dos bustos de Dionís i d'Apol·lo. Dionís representava el teatre i el vi, i també la irracionalitat. Apol·lo, per la seva banda, es relacionava amb la llum i la música, així com amb la racionalitat. Ambdues figures representen els dos extrems de l'ésser humà.

Un altre dels apartats de la mostra es dedica a la guerra. Els antics grecs eren un poble molt bèl·lic. Gerros amb escenes de guerra i objectes d'ús bèl·lic, com el morral d'un cavall, es mostren en aquesta estació del recorregut.

Els conflictes i les guerres mitològiques es representen mitjançant la Guerra de Troia i un petit espai dedicat a Hèrcules i els dotze treballs. El recorregut acaba amb un espai dedicat a la competició en la vida quotidiana i la mort. A la Grècia clàssica la competició entre sexes era molt evident, ja que els homes podien fer el que volguessin mentre que les dones es quedaven a casa. Aquí es representa amb diverses escultures i joieria. En referència a la mort, trobam esteles funeràries i el bocí d'un fris de la tomba del rei Mausol a Halicarnàs, una de les meravelles del món per la seva finor.

A la presentació d'aquest dijous hi han acudit el conservador en cap del Departament de Monedes i Medalles del British Museum, Philip Attwood; l’especialista en escultura i arquitectura de l’antiga Grècia al British Museum i comissari de l’exposició, Peter Higgs; juntament amb la directora de CaixaForum Palma, Margarita Pérez Villegas.

stats