MÚSICA
Cultura 14/02/2012

Els Grammy coronen Adele i recorden Whitney Houston

Adele és la gran triomfadora dels Grammy, amb sis premis. En una gala marcada per la mort de Whitney Houston, la indústria nord-americana també va premiar Foo Fighters, Bon Iver i Kanye West.

Xavier Cervantes
3 min
La cantant britànica Adele amb els gramòfons daurats que va rebre diumenge a l'Staples Center de Los Angeles.

BARCELONA.La gran nit de la indústria musical nord-americana es va convertir en un rèquiem improvisat per Whitney Houston. El raper LL Cool J, presentador de la gala de la 54a edició dels premis Grammy, va demanar una oració a la memòria de la cantant morta dissabte a Beverly Hills. "Hi ha hagut una mort a la família", va dir LL Cool J abans de donar pas a un vídeo en què Houston interpretava la cançó I will always love you .

Durant la cerimònia, que es va celebrar diumenge al pavelló Staples Center de Los Angeles, Alicia Keys, Rihanna i Stevie Wonder, entre d'altres, també van manifestar el seu condol per la desaparició de Houston, i la cantant Jennifer Hudson va cantar en directe I will always love you . A més a més, molts dels convidats van decidir anar vestits de negre com a mostra de dol, com ara la cantant britànica Adele, que va ser la gran triomfadora de la gala en guanyar sis Grammy.

Adele es va endur tots els premis als quals estava nominada. L'àlbum 21 va ser reconegut com el disc de l'any i el millor disc de pop vocal. Rolling in the deep va rebre els Grammy a la cançó de l'any, a la millor gravació i al millor vídeo musical de curta durada. I la interpretació de Someone like you va ser triada la millor en la categoria de solista. Adele va aprofitar la gala dels Grammy per cantar per primer cop després d'haver estat intervinguda de les cordes vocals fa cinc mesos. "Vull agrair aquests premis als metges que em van tornar la veu", va dir la cantant britànica, que va recordar que 21 és "un disc inspirat en una relació miserable". Malgrat aquest origen, l'àlbum es manté en el número 1 de la llista de vendes nord-americana des de fa 50 setmanes.

Premi pòstum a Amy Winehouse

Els Grammy no han deixat de banda Amy Winehouse, la cantant que va obrir el camí perquè ara triomfi el soul acadèmic d'Adele. L'autora de Rehab va guanyar el premi a la millor interpretació en la categoria de duo per la cançó Body and soul , inclosa en l'àlbum Duets II de Tony Bennett. "Hi ha un meravellós grup de noies al cel", va dir Bennett referint-se a Winehouse, Houston i Etta James, la cantant de blues i soul morta el 20 de gener.

Els premis de rock els va arreplegar el grup Foo Fighters, amb Wasting light (millor àlbum), Walk (cançó i interpretació rock), White limo (interpretació de hard rock metal ) i Black and fourth (videoclip de llarga durada). En l'actuació que va tancar la gala, el líder dels Foo Fighters, l'ex-Nirvana Dave Grolh, va compartir l'escenari amb Paul McCartney. L'ex-Beatles va rebre el Grammy al millor àlbum històric per Band on the run .

La indústria musical nord-americana també va reconèixer el talent i l'ambició de Kanye West, que en la categoria de hip-hop va aconseguir els premis al millor disc ( My beautiful dark twisted fantasy ), cançó ( All the lights ) i interpretació (Otis , un tema inclòs en el disc Watch the throne , compartit amb Jay-Z, el marit de Beyoncé).

La revelació de l'any

A Bon Iver, el grup i àlies del nord-americà Justin Vernon, només li faltava el Grammy al millor artista revelació per arrodonir un any magnífic, en què el seu segon àlbum, Bon Iver , ha arribat a ser considerat el millor del 2011 segons el portal musical Pitchfork, una mena de Bíblia de la música alternativa.

Als Grammy, Bon Iver competia amb Nicki Minaj, la cantant de Trinitat i Tobago que va protagonitzar un dels pocs moments extravagants de la gala. Minaj va aparèixer vestida de vermell i de bracet d'un home disfressat de Papa.

stats