LLENGUA
Cultura 31/01/2017

La Gramàtica catalana, una obra col·lectiva que té en compte totes les varietats dialectals

El president de l'IEC a Mallorca: "El debat social i mediàtic té aspectes positius perquè demostra que som una societat que ens preocupam per la nostra llengua i de negatius perquè s'ha posat en dubte l'autoritat de l'IEC"

Margalida Mateu
3 min
La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà; el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Domènec Ros, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu; la presidenta de la secció filològica de l'IEC, Maria Teresa Cabré, i Nicolau Dols, membre numerari de la secció filològica a la presentació de la Gramàtica a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

PalmaLa Gramàtica és una obra nova, normativa de la llengua catalana i col·lectiva, coral, feta amb debat, consens i democràtica, que té en compte les varietats dialectals i que ha comptat amb col·laboradors d'arreu dels Països Catalans. Així ha estat descrita aquest dimarts la nova Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

L'Arxiu del Regne de Mallorca ha estat el lloc escollit per a la presentació de la Gramàtica a la societat de les Balears. És així com un auditori ben ple ha seguit les diferents intervencions del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros; de la presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, Maria Teresa Cabré, i de Nicolau Dols, com a membre numerari de la Secció Filològica, com també de la consellera de Cultura i la directora general de Política Lingüística.

Auditori de l'Arxiu del Regne de Mallorca a la presentació de la nova Gramàtica de l'IEC.

En aquesta Gramàtica, tal com ha quedat palès en totes les intervencions, és una obra col·lectiva que té molt en compte totes les varietats dialectals. No debades ha estat més de 20 anys a fer-se. El president de l'IEC ha fet èmfasi en l'èxit de vendes del nou volum. "Des de novembre del 2016, quan la presentàrem, a ara ja se n'ha exhaurit la primera edició i és en el rànquing dels llibres més venuts", ha recalcat, fet que "demostra l'interès que la comunitat catalanoparlant té per la seva llengua", ha remarcat Domènec.

"És una normativa prescriptiva que evita dir que quelcom és correcte o incorrecte, sinó que aconsella sobre allò que és més adient per a cada territori o ús", ha afegit el president.

Debat

A la presentació s'ha defugit bastant del debat sobre els diacrítics, però Domènec n'ha fet relació dient que "el debat social i mediàtic té, per una banda, aspectes positius, perquè som una societat que ens preocupam per la nostra llengua i, per altra, de negatius perquè s'ha posat en dubte l'autoritat de l'IEC. Hem fet canvis, modificacions ortogràfiques, però totes en pro de la llengua i no en contra", ha remarcat el president de l'IEC.

Segons Cabré, si han passat "massa anys" per a la confecció d'aquesta Gramàtica és "perquè és el resultat d'una obra de consens i versemblant per a tots els registres", ha assegurat la directora de la Secció Filològica, que no ha volgut deixar de banda la figura de Francesc de Borja Moll: "L'esperit de Borja Moll és en aquesta nova Gramàtica".

La intervenció final ha estat a càrrec de Nicols Dols, que, com si es tractàs d'una classe de gramàtica, ha fet, en un to proper i irònic, una aproximació exemplificadora de la nova obra i ha assenyalat que amb aquesta gramàtica "s'ha fet un procés de restauració, no pas d'invenció i improvisació; d'una gramàtica n'han de poder sortir molts de llibres d'estil".

Per la seva banda, la Conselleria s'ha compromès a l'adquisició i distribució d'un exemplar de la Gramàtica per a cada unitat d'assessorament lingüístic del Govern, per als consells insulars, els redactors del Llibre d'Estil o el Consell Consultiu, com també a l'organització de sessions formatives amb relació a les novetats normatives.

stats