Cinema
Cultura 24/01/2020

Uns Goya sense “canya” i amb la incògnita Marisol

Pedro Sánchez serà el segon president espanyol que acudirà a la gala

Xavi Serra
2 min
Buenafuente i Sílvia Abril

BarcelonaLa política ha impregnat la prèvia dels Goya que se celebren aquest dissabte: primer va ser el rebuig explícit de Vox a acudir a la gran festa del cinema espanyol i després l'anunci de la presència de Pedro Sánchez, que ja havia estat als Goya, però no com a cap de l'executiu. Serà, a més, el segon president espanyol –després de Zapatero– que acut a una gala que no es preveu especialment crítica amb la seva gestió: Andreu Buenafuente i Sílvia Abril, que repetiran com a parella de presentadors, van avisar que no seran “especialment sarcàstics” ni fotran “molta canya a ningú”. També que la gala serà “un xou d'entreteniment visual”, amb animacions i efectes visuals per aprofitar l'immens espai del palau d'esports José Maria Martín Carpena de Màlaga, on s'estrenen els Goya després de l'experiència de l'any passat a Sevilla. I perquè no hi torni a haver queixes del públic que segueix els Goya des del carrer, aquest any hi haurà catifa vermella i unes pantalles gegants fora del pavelló per seguir la gala.

La música tindrà un gran protagonisme en els Goya, amb actuacions de Jamie Cullum, Rayden, Ana Mena i Pablo Alborán. La pregunta de la nit és qui recollirà el Goya d'Honor a Pepa Flores, allunyada dels focus des de fa dècades, ja que segons el seu entorn ella no assistirà a la gala. ¿Potser la seva filla, Celia Flores, que juntament amb Amaia participarà en l'homenatge musical a Marisol? Una altra opció és l'altra filla de Marisol, l'actriu María Esteve. Però l’Acadèmia espanyola no perd l'esperança que a última hora Pepa Flores, que viu a Màlaga, es deixi caure per la gala.

També passarà pels Goya James Rhodes, que després de tocar-hi l'any passat li ha agafat el gust als premis. Enguany, però, es limitarà a presentar una de les finalistes a millor pel·lícula, La trinchera infinita. Per la seva banda, la nedadora Ona Carbonell presentarà O que arde, d’Oliver Laxe, i l’exfutbolista Carles Puyol farà el mateix amb Intemperie, de Benito Zambrano. Els guanyadors dels Goya de guió els donaran Bob Pop i Ángeles González-Sinde.

Nova versió del trofeu

Una de les novetats d'aquesta edició és el redisseny del bust de Goya que es lliura als premiats. El nou “cabezón”, rèplica de l'obra de l'escultor Mariano Benlliure, tindrà una forma “més suau i definida” i pesarà entre 2,5 i 3 quilos, per damunt dels prop de 2 quilos de la versió anterior però molt per sota dels 15 quilos de la primera versió del trofeu. A més, per evitar els problemes de l'edició anterior, els sobres amb el nom dels guanyadors disposaran d'una llengüeta especial. El que no canvia és la baixa proporció de dones nominades: a les 91 candidatures de les categories mixtes només hi ha un 21,5% de dones.

stats