El Govern edita un disc de nadales tradicionals i d'autor, interpretades per artistes de les Illes

L'àlbum recull 19 temes d'artistes diversos com Els Valldemossa, Cris Juanico, Chenoa i Tomeu Penya, entre d'altres

19 Nadales és el títol del disc de cançons de nadal que ha editat la Direcció General de Política Lingüística del Govern balear, un recull de 19 temes en català d’artistes, majoritàriament, de les Illes Balears. L'àlbum recull 19 nadales tradicionals i d'autors tan diversos com Els Valldemossa, Cris Juanico, Chenoa, Tomeu Penya i Isidor Marí, entre d'altres. A la presentació hi han assistit Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística; Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística; Miquel Àngel Sancho, de Blau Produccions, i la músic Marta Elka. La iniciativa se suma a dues accions més emmarcades en les festes de Nadal: la campanya 'I tu, jugues en català?' i la distribució de la Carta als Reis d’Orient. 

El principal objectiu de  19 Nadales és “incrementar la presència de la llengua catalana en el paisatge sonor”, segons ha explicat Vilaret. Se n’han editat 5.000 exemplars que es distribuiran a associacions de comerciants, ajuntaments, consells, centres comercials i biblioteques, entre d’altres. Per editar-lo, s’ha col·laborat de Blau Produccions i el seu director, Miquel Àngel Sancho, ha posat en valor “la gran qualitat dels artistes que hi participen i les cançons triades”. Al CD hi ha un codi QR que enllaça amb la llista de reproducció de les cançons, per tal de poder-les escoltar a través de dispositius mòbils i ordinadors. 

'I tu jugues, en català?'

La campanya 'I tu, jugues en català?' és una altra de les accions que es duen a terme des de la Direcció General de Política Lingüística en el marc de les festes de Nadal. L’objectiu és donar a conèixer l’oferta de jocs i juguetes en català i fomentar-ne l’ús i el consum. En aquest sentit, Defior ha volgut destacar l’existència d’un cercador al web  jocsencatala.cat, “que connecta l’usuari potencial amb els productes que hi ha al mercat i els llocs on els poden comprar”. En aquest sentit, hi ha referenciats fins a 780 jocs i juguetes en català, classificats per categories i edats. Al portal també s’hi troben webs, videojocs i aplicacions per jugar en català. Així mateix, hi ha un concurs que acaba el proper 20 de desembre i que, amb categoria infantil i adulta, reparteix premis com subscripcions a Filmin, lots de jocs en català i entrades per a espectacles. 

Finalment, també s’ha presentat la Carta als Reis d’Orient, una iniciativa enllaçada amb la campanya que ja s’ha consolidat, ja que fa anys que es duu a terme. Consisteix en l’edició de la tradicional carta i la seva distribució a centres educatius, institucions, comerços, etc. Se n’editen més de 25.000 exemplars i es pot descarregar a la pàgina web de la campanya, on també hi ha un altre concurs per ajudar els Reis d'Orient. El concurs estarà obert fins el 8 de gener i participant-hi s'entra en el sorteig d'un lot de jocs en català.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF