Cultura 24/08/2018

Compte enrere per exhumar Francisco Franco

El govern espanyol donarà a la família 15 dies per al·legar i preveu retirar el cos “a finals d’any”

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Compte enrere per exhumar Francisco Franco

MadridComença el compte enrere per treure Francisco Franco del Valle de los Caídos. Després de 43 anys presidint l’altar major de la basílica, el govern espanyol va aprovar ahir el decret llei que permetrà exhumar el cos del dictador per la via d’urgència tant si la família hi està d’acord com si no. La previsió és que “abans de finals d’any” Espanya pugui celebrar els 40 anys de la Constitució amb el botxí lluny de les víctimes. “No pot haver-hi un minut més sense el respecte a totes les víctimes del conflicte. Un dictador no pot tenir una tomba d’estat en una democràcia consolidada com l’espanyola. No hi ha cap democràcia amb la qual ens vulguem comparar que hagi sostingut una situació així”, va afirmar ahir la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en roda de premsa després de l’aprovació del decret llei.

La fórmula que ha trobat al final el govern espanyol per blindar l’exhumació de futures demandes de la família és una breu modificació de la llei de memòria història el 2007 que converteix el Valle de los Caídos en un lloc de “record, commemoració i homenatge” als morts de la Guerra Civil i disposa que només les víctimes d’aquest conflicte i la posterior repressió poden estar a la basílica. Pedro Sánchez converteix així en il·legal que el cos de Franco descansi darrere de l’altar major del temple. Comença des d’avui el temps de descompte d’un llarg procediment que està previst que culmini aixecant la llosa de 1.500 quilos que protegeix la sepultura. Els set nets del dictador tindran quinze dies per posar-se d’acord, però el govern espanyol els donarà temps per “decència” fins a l’últim moment per decidir on volen enterrar les despulles. Si no ho fan, la Moncloa ja ha detallat quin serà el pla B.

Reforma de la llei

S’especifica que al temple només pot haver-hi víctimes de la guerra

La reforma del govern espanyol preveu que cap iniciativa legal de la família o la mateixa Església -que ahir ja va posar-se a disposició de l’administració- pugui paralitzar el procés. Per això introdueix en la llei de la memòria històrica un apartat tercer a l’article 16 de la llei, que fins ara ja assenyalava que “en cap lloc del recinte podran dur-se a terme actes de naturalesa política ni exaltadors de la Guerra Civil, dels seus protagonistes o del franquisme”. Aquest nou apartat estableix que al Valle de los Caídos només poden descansar víctimes de la Guerra Civil. Era la recomanació que ja va fer el 2011 la Comissió d’Experts sobre el Valle i que les Nacions Unides van fer seva el 2014. L’objectiu és convertir l’espai en un lloc de “reconciliació”, tot i que diferents especialistes apunten a l’ARA que és necessari anar més enllà.

La resposta de la família

Els Franco podran decidir on volen enterrar de nou el dictador

El decret llei incorpora una disposició addicional on s’articula tot el procediment d’exhumació i trasllat de Franco que es posarà en marxa al pròxim consell de ministres, el divendres 31 d’agost. S’aprovarà un primer acord que donarà un termini de 15 dies a la família i a tots els que es vulguin personar en el procediment perquè facin les al·legacions que considerin. Durant aquests dies, els set nets de Franco hauran de comunicar on volen que es traslladin les restes del dictador i hauran d’aportar els documents. Calvo no va voler entrar ahir en les amenaces que han llançat els familiars fins ara i va remetre’ls als terminis.

Acord per saltar els vetos

Si la família s’hi oposa, el govern espanyol decidirà on enterrar-lo

L’exhumació es durà a terme tant sí com no. Si la família hi posa traves, el consell de ministres aprovarà un nou acord per tenir competència per decidir el lloc per al nou enterrament, assegurant una “digna sepultura”. El govern espanyol es blinda així per poder aconseguir el títol del dret funerari de la tomba a través d’una sèrie de tràmits amb l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, que haurà d’elaborar en un màxim de quinze dies un projecte per fer l’exhumació segons la normativa vigent. Es dona la circumstància que el PP no té el control d’aquest consistori, on governa un acord de sis formacions, incloent-hi el PSOE. La Moncloa també donarà el termini màxim d’un mes a la Comunitat de Madrid perquè elabori un informe no vinculant sobre sanitat mortuòria. Governat pels populars, no serà imprescindible l’aval d’aquesta autoritat per tirar endavant l’exhumació.

Una exhumació ‘digna’

Acabats els tràmits, l’Estat traurà el cos “respectant la privacitat”

Amb tots els tràmits sobre la taula, el govern espanyol donarà un ultimàtum de 10 dies a la família perquè posi les coses fàcils i assenyali un lloc per enterrar el cos. En un comunicat, l’arquebisbat de Madrid es va oferir ahir a “acollir en terreny sagrat les restes mortals d’un batejat” com Franco i va assegurar que “acatarà el mandat legal un cop sigui ferm i executiu”. Però el lloc que té més números per acabar acollint el cos és el cementiri de Mingorrubio (El Pardo), a la cripta familiar on està enterrada Carmen Polo. La seva filla, en canvi, està a la cripta de l’Almudena. Fonts de la Moncloa van descartar ahir que les despulles s’acabin col·locant en un ossari perquè “l’exhumació no té cap ànim de revenja”. Tampoc es vol convertir l’exhumació en un “espectacle” -no s’acceptaran càmeres- i s’intentarà fer amb el màxim de decència, “respectant la privacitat de la família”.

Debat obert al Congrés

El decret es convertirà en llei; el PP ja ha dit que el recorrerà al TC

En paral·lel al procediment que obrirà el consell de ministres la setmana vinent, el Congrés té a partir d’ara 30 dies per convalidar el reial decret. A banda, però, la voluntat de l’executiu espanyol és que es converteixi en un projecte de llei per “impulsar” de nou la llei de memòria històrica. És el gest que reclamaven ERC i el PDECat per votar a favor de la convalidació i on podria tenir cabuda la seva petició d’anul·lar les sentències franquistes. A l’altra cara de la moneda, el PP va confirmar ahir que recorrerà el decret davant del Constitucional perquè creu que aquest tema no ha d’anar per la via d’urgència. Però tant el no dels populars com l’abstenció de Ciutadans no seran suficients al Congrés per aturar una decisió que porta 43anys de retard.

Primo de Rivera continuarà al Valle

El que Pedro Sánchez no té intenció de tocar, de moment, és la tomba del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, que està enterrat també a l’altar major de la basílica del Valle de los Caídos, just a l’altra banda de Francisco Franco. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va assenyalar ahir que Primo de Rivera és també una “víctima de la contesa” de la Guerra Civil -afusellat el 1936 a la presó d’Alacant- i que, en aquest sentit, pot continuar al temple. A més, la Moncloa considera que ara mateix no és urgent traslladar-lo a un lloc menys preeminent del mausoleu i deixa el debat per a més endavant.

stats