El Govern declararà la cultura com a bé essencial

Francina Armengol, Pilar Costa i Catalina Solivellas s'han reunit aquest dijous capvespre a Ca n'Oleo amb representants de totes les branques del sector cultural 

El sector de la cultura s'ha reunit aquest dijous capvespre a Ca n'Oleo amb les representants polítiques de la Comunitat, una trobada en què el Govern ha anunciat que dimecres s'aprovarà una proposta de suport al sector cultural que inclourà la declaració de la cultura com a bé essencial. Malgrat l'anunci, no s'han esmentat mesures concretes per tal de fer front a la situació del sector.  

En la reunió hi ha participat la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i de la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas. També hi han assistit el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra, i la directora de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), Cristina Llambías.

Segons Pilar Costa, la declaració de la cultura com a bé essencial és "una mostra de suport institucional al sector". A la reunió, ha dit, s'hi han tractat temes com l'agilitació dels tràmits administratius i la necessitat de revisar la Llei de contractació pública. 

A la trobada també hi havia representants de diferents àrees de la cultura, com ara de les arts visuals i escèniques, la música, la producció audiovisual, la defensa de la llengua i el sector editorial i de llibreries; a més de membres d'associacions de professionals del teatre, del cinema i del circ, entre d'altres.

A Catalunya, la Generalitat va declarar la cultura com un bé essencial el 22 de setembre. De la mateixa manera, va anunciar-se la declaració, però també quedava per endavant l'elaboració d'un pla que ajudi a mantenir viva i en marxa la cultura davant de noves restriccions. La feina de l'Executiu serà, a partir de dimecres, proposar un pla de mesures i accions per tal de donar cobertura als drets culturals dels ciutadans i a les indústries i sectors creatius, amb la finalitat d'evitar que l'impacte econòmic no sigui tan dur com ho va ser durant el confinament i els mesos següents, amb unes mesures restrictives molt severes i l'activitat cultural totalment paralitzada.

El Govern declara la cultura "bé essencial"

Aquesta reunió sectorial va en la línia del diàleg de la presidenta Armengol, que s'està trobant amb gent, col·lectius, representants i associacions de tots els sectors –des de la cultura fins al comerç, passant pel tercer sector, etc.– per tal de fer front a la crisi econòmica, social i sanitària.

Representants de CREA, Associació de Galeristes Art Palma, Associació de productors audiovisuals, Associació provincial d'empreses de cinema, Es Gremi, Mallorca Live Festival, Illescena, Auditòrium de Palma, Associació d'editors, Gremi de Llibreters, Associació professional de gestors culturals, Associació d'artistes d'arts visuals, Instituto Arte Contemporáneo, Associació de crítics i comissaris, Clúster del Còmic, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, CineCiutat, Associació d'actors i actrius professionals, Associació de dramaturgs, Associació de professionals del circ, Associació de professionals de la música, Associació de músics, AtlàntidaFilmFest, companyia Mariantònia Oliver, Trui i OCB han participat en aquesta reunió sectorial.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF