Cultura 23/11/2012

'Golpe de efecto' recupera Clint Eastwood com a actor

X.s.
2 min
Amy Adams i Clint Eastwood, filla i pare amb seriosos problemes de comunicació a Golpe de efecto.

BARCELONA.Clint Eastwood va anunciar el 2008 que Gran Torino seria la seva última interpretació en pantalla. Quatre anys després, el director de Sense perdó s'ho repensa i es posa al capdavant del repartiment de Golpe de efecto , que el mateix Eastwood produeix. La sorpresa arriba en comprovar que no és ell qui dirigeix la pel·lícula, sinó el debutant Robert Lorenz: Eastwood no actuava a les ordres d'un altre director d'ençà que el 1993 va protagonitzar En la línia de foc . El misteri es resol amb un cop d'ull al currículum de Lorenz: ajudant de direcció d'Eastwood des d'Els ponts de Madison (1995) i productor associat des de Deute de sang (2002). Amb el remake de Ha nascut una estrella endarrerit per l'embaràs de Beyoncé, Eastwood potser va voler donar un cop de mà al seu fidel col·laborador.

Lorenz es revela com un alumne aplicat del classicisme narratiu del seu mentor en un relat ambientat en el món del beisbol -subgènere esportiu per excel·lència del cinema nord-americà-, on Eastwood interpreta Gus, un cercatalents en la recta final de la seva carrera. La tesi del film és precisament la contrària de la recent Moneyball : Golpe de efecto reivindica l'experiència i la saviesa d'experts com Gus per damunt dels arguments indiscutibles de les estadístiques.

Aquest conservadorisme es trasllada a una posada en escena acadèmica i un guió previsible, que explota la difícil relació entre Gus i la seva filla Mickey (Amy Adams): advocada d'èxit, experta en beisbol, aficionada als balls regionals que es permet ensenyar uns passos al mateix Justin Timberlake, en un paper poc memorable. Si Golpe de efecto supera la condició de telefilm luxós és gràcies a moments de comèdia puntuals, a la convicció interpretativa d'Adams, que acumula tres nominacions a l'Oscar, i a la generositat de Clint Eastwood, que posa al servei de la pel·lícula la fragilitat del seu cos envellit i arrugat. Contemplar els estralls del temps en un actor -la història arrenca amb la lluita matinal del personatge per fer un pipí en condicions- del qual conservem tan viu el record de la seva esplèndida joventut té un pes afegit sobre les imatges.

stats