LITERATURA
Cultura 18/06/2013

Glòria Coll guanya el 49è Premi de Poesia Amadeu Oller per a autors joves inèdits

L'obra guardonada, 'Oda als objectes', és un retrat de la vida quotidiana d'una autora de 25 i natural de Riudoms

Laura Fabregat
2 min
Glòria Coll, premi Amadeu Oller de poesia / ANNA MUÑOZ CURCÓ

BarcelonaLa 49a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller ha reconegut aquest dimarts el poemari 'Oda als objectes' de la jove catalana Glòria Coll (Riudoms, 1988). Aquest guardó, a punt de complir mig segle, és un dels més antics que s'atorguen en llengua catalana i s'adreça a poetes inèdits menors de 30 anys. Edicions Galerada s'ha encarregat de la publicació de l'obra guanyadora, que destaca per la importància cabdal que es dóna als objectes concrets i, de retruc, a la vida quotidiana dels electrodomèstics i altres aparells de la llar. Com ja entreveu el títol, és una oda a aquests objectes que, a través d'un fil narratiu tangible, s'acaben enduent el protagonisme del relat.

"És un retrat de la meva vida a Barcelona", apunta l'autora. "Abans sempre escrivia coses més sentimentals, però vaig trobar-me amb la necessitat d'allunyar-me'n. És així com vaig començar a parlar dels objectes, que tenen més valor del que ens pensem", explica. El periodista i escriptor David Castillo, que és membre del jurat, ha volgut assenyalar "la distància que hi ha entre aquesta obra i les altres premiades en passades edicions". Segons ell, en els poemaris anteriors veien "inseguretat" i, en canvi, el de Coll és "perfeccionista i ben acabat".

Glòria Coll i Domingo compagina des de sempre la seva vocació musical amb la literària. Entén la música com la seva "obligació", ja que està cursant estudis superiors de violoncel, i la poesia, com la seva "llibertat". "La poesia era una cosa que no sabia què era i ja en feia", afegeix. Entre els seus guardons destaquen l'accèssit al Premi Gabriel Ferrater de Poesia de Reus el 2009 i el primer premi al 13è Concurs de Poesia Curta de la Universitat Politècnica de Catalunya el 2010. A més, publica relats curts a la revista del Centre d'Estudis Riudomencs 'Lo Floc' des del 2008 i ha col·laborat a la revista literària 'Pèl Capell'.

Segons Joan Maluquer, director d'edicions Galerada, aquest guardó és "un bon trampolí per difondre noms nous que després s'obren camí". Així, en els últims anys, ha consolidat tot un ventall de joves poetes de la talla d'Estel Solé (2011) o Laia Noguera (2002). Enguany, el jurat estava format per Carles Miralles com a president, David Castillo, Lluïsa Julià, Isabel Pijoan, Antoni Pladevall, Joan Maluquer i Pius Morera, el secretari. L'entrega del premi es realitzarà aquest dimarts a les 20h a la parròquia de Sant Medir de Barcelona, i es comptarà amb la participació de l'escriptora Isabel-Clara Simó.

stats