CINEMA
Cultura 15/01/2013

Els Globus d'Or capgiren les apostes

El triomf d'Argo i Los miserables als Globus d'Or revoluciona les travesses dels Oscars en una gala presentada de manera brillant per Tina Fey i Amy Pohler. Jodie Foster s'apunta el discurs de la nit.

Xavi Serra
3 min
Els Globus d'Or capgiren les apostes

BARCELONA.Quan es va saber que aquest any les nominacions dels Oscars se sabrien abans de la cerimònia d'entrega dels Globus d'Or molts es van preguntar si la decisió responia a una estratègia de l'Acadèmia per contrarestar la influència de la gala de l'Associació de la Premsa Estrangera, considerada popularment l'avantsala dels Oscars.

Si és així, sembla que no ha funcionat: uns dies després que Lincoln i La vida de Pi s'emportessin bona part de les nominacions, i auguressin que els Oscars ja eren cosa de dos, l'èxit d' Argo i Los miserables als Globus d'Or capgira les apostes i planteja una cursa molt oberta de cara a la cerimònia del 24 de febrer.

Affleck es treu l'espina

Argo s'endú els premis al millor film dramàtic i al millor director

Una de les grans sorpreses de les nominacions dels Oscars va ser l'absència de Ben Affleck en les categories de millor actor i director. La tendència dels acadèmics a premiar en bloc director i pel·lícula feia perdre punts en les travesses a Argo , però després d'emportar-se els Globus d'Or a la millor pel·lícula i al millor director, aquest trepidant thriller sobre la crisi dels ostatges a l'Iran torna a guanyar posicions com a candidat a l'Oscar a la millor pel·lícula.

Premis per a tothom

Los miserables i Tarantino planten cara a Lincoln

Els tres Globus d'Or de Los miserables (millor comèdia o musical, actriu secundària i actor de comèdia o musical) refermen les opcions de Hugh Jackman i Anne Hathaway per emportar-se a casa l'Oscar i confirmen que Lincoln -que es va endur un sol premi, el de millor actor dramàtic per a Daniel Day-Lewis- no ho té tot tan coll avall com semblava. Els Globus més repartits dels últims anys han redimit Quentin Tarantino -un altre damnificat de les nominacions dels Oscars- amb un premi al millor guió per Django desencadenado i també el de millor actor secundari per a Christoph Waltz. Jessica Chastain va complir les previsions guanyant el Globus a la millor actriu dramàtica per La noche más oscura i Jennifer Lawrence el de millor actriu de comèdia o musical per El lado bueno de las cosas .

El gran xou de Tina i AmyLes noves presentadores de la gala fan oblidar Ricky Gervais

Poden fitxar-les per als Oscars? Amy Pohler i Tina Fey, les grans dames de la comèdia televisiva ianqui sorgides del planter del Saturday Night Live , van fer oblidar Ricky Gervais sense rebaixar el nivell d'acidesa i mala bava. "Si es tracta de tortures, has de confiar en l'opinió de la dona que va estar casada tres anys amb James Cameron", va disparar Pohler referint-se a la polèmica sobre les tortures de La noche más oscura, el film de Kathryn Bigelow, exdona del director de Titànic . Fey tirava més tard unes flors enverinades a Anne Hathaway pel seu paper a Los miserables : "No he vist ningú transmetre tanta soledat i abandó des que vas presentar els Oscars amb James Franco".

Fins i tot li va tocar rebre a Gervais quan Tina Fey va afirmar que l'anglès no havia pogut venir perquè s'havia "retirat del negoci de l'espectacle". Nominades com a millor actriu de comèdia, Pohler i Fey van aparèixer fent-se carícies respectivament amb George Clooney i Jennifer Lopez i van encaixar la derrota davant Lena Dunham amb un got de whisky i molt sentit de l'humor. Tant de bo es compleixi el pronòstic de Fey i l'Associació de la Premsa Estrangera les castigui per haver-se passat de la ratlla obligant-les, com abans a Gervais, a presentar dues edicions més dels Globus d'Or.

Foster i el 'lobby' austríacJody Foster emociona i Haneke coincideix amb Schwarzenegger

Més enllà dels premis, la gala va deixar un reguitzell de moments per al record: el gag de Will Ferrell i Kristen Wiig inventant-se el personatge de les nominades a millor actriu de comèdia, l'entrega d'Arnold Schwarzenegger a Michael Haneke del premi al millor film estranger -"no m'hauria imaginat mai que rebria un premi a Hollywood de les mans d'un austríac", va dir el director d' Amor- i el discurs brillant de Jodie Foster en rebre un Globus d'Or honorífic, insinuant una sortida de l'armari -"sóc... soltera", va dir finalment -, reivindicant el dret a la intimitat i deixant entreveure la retirada com a actriu. Fey i Pohler van posar la cirereta en tancar la gala: "I ara ens n'anem a casa amb Jody Foster".

stats