MÚSICA
Cultura 08/03/2012

Girona suspèn el Festival de Músiques Religioses

El Festival de Músiques Religioses i del Món no es tornarà a celebrar. Ahir l'alcalde de Girona va anunciar que es cancel·la perquè el consideren "esgotat" i que dedicaran els 150.000 euros públics a altres cites.

Laura Serra
2 min
Anoushka Shankar va unir flamenc i ritmes gitanos de l'Índia al concert del juliol passat.

BARCELONA.Després de 12 temporades consolidant l'exigent programació del Festival de Músiques Religioses i del Món, ahir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va anunciar que no hi haurà tretzena edició. El festival es cancel·la perquè els 150.000 euros d'aportació municipal es dedicaran a apostes "més trencadores i per a nous públics". Així, més que a la crisi, el final del festival es pot atribuir al fet que "generava molta despesa sense un retorn clar", va dir Puigdemont. El model està "esgotat", va sentenciar. No es pot dir que al seu director, Víctor García de Gomar (actual adjunt a la direcció del Palau de la Música i assessor de l'Auditori de Girona), la decisió l'hagi agafat per sorpresa. "Durant la campanya electoral l'alcalde ja va parlar de redefinició del festival donada la crisi, però és evident que ha estat un petit disgust -explicava ahir el programador, tot i que es mostrava esperançat-. Estem explorant entre tots si es poden fer altres propostes de futur centrades en la música com a substitutiu".

El festival, dedicat inicialment a la música sacra, havia ampliat el seu ventall estilístic amb noms propis com Anoushka Shankar, Pablo Milanés i María Bayo. "Era una proposta diferenciada i exigent. Tenia concerts molt comercials i propostes d'altíssim rigor per a paladars melòmans i cultivats. Sempre, en un 70%, sobre el subjecte de la temàtica religiosa, però també amb un discurs molt integrador al voltant d'altres religions i del nouvingut". El 2011 va tenir un pressupost total de 377.000 euros -amb aportacions municipals, de la Generalitat, la Diputació de Girona, patrocinadors privats i taquillatge- i va tenir 7.500 espectadors. L'ajut econòmic i sobretot amb espècies de l'Ajuntament era imprescindible per a la continuïtat del festival. "Però és igual com es digui, mentre hi hagi cultura i música, això és l'important: fer concerts i que s'omplin", deia ahir García, esperançat perquè "l'Ajuntament té prou musculatura per afrontar un nou projecte".

Altres víctimes de les tisores

El Festival de Músiques Religioses i del Món s'uneix al recentment cancel·lat festival Etnival, que organitzava a Girona l'obra social d'Unnim amb un públic objectiu molt més jove. La resta de festivals d'estiu també s'ajustaran el cinturó. El Festival de Cadaqués tindrà un terç menys de pressupost (200.000 euros) i només oferirà música clàssica. El de Peralada, amb un pressupost de 4 milions d'euros (un 90% dels quals d'aportació privada), apostarà per les coproduccions i per redimensionar les obres. El Festival Jardins de Cap Roig, que l'any passat va apadrinar la Fundació La Caixa, mantindrà la línia i els números dels últims anys, mentre que el cinquantè aniversari del Festival de la Porta Ferrada "arriba en el pitjor moment", va dir el primer tinent d'alcalde de Sant Feliu, Pere Albó, però esperen que sigui "especial i lluït".

stats