Publicitat
Publicitat

La Generalitat Valenciana "lamenta" el boicot al cantant hebreu Matisyahu al festival Rototom

L'actuació de l'artista va ser cancel·lada després de la campanya iniciada per BDS País Valencià i la decisió de cinc artistes de no actuar al festival

El secretari autonòmic de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, han lamentat avui l'anul·lació del concert de l'hebreu Matisyahu en el festival Rototom i han defensat la llibertat d'expressió. La direcció del festival va anul·lar aquesta actuació dissabte passat després de la  campanya iniciada per l'entitat Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel del País Valencià i la decisió de cinc artistes de cancel·lar la seva actuació per no haver de compartir cartell amb Matisyahu.

Aquesta associació va demanar el boicot a Matisyahu, l'actuació del qual estava prevista per al 22 d'agost, per considerar-lo "un artista reggae jueu nord-americà que ha participat en festivals prosionistes, ha reconegut que és un amant d'Israel i ha arribat a afirmar que Palestina no existeix".

L'organització va demanar a l'artista que es pronunciés "obertament" sobre si creu que Palestina té dret a tenir un estat propi i sobre si rebutja formalment qualsevol tipus de violència, i després de dos dies sense resposta va anunciar la cancel·lació de la seva actuació.

Sobre aquest tema, Albert Girona ha afirmat que creu en la llibertat "absoluta" d'expressió i ha insistit que "no es pot forçar a ningú al fet que opini; si se'l va contractar segurament va ser per criteris artístics". "No s'hauria d'haver forçat l'artista a fer declaracions a favor de l'estat palestí", segons Girona, que ha comparat aquest boicot amb el que, al seu judici, han sofert a la resta d'Espanya artistes catalans.

Carmen Amoraga ha advertit que no coneix al detall el cas, encara que ha lamentat que s'hagi impedit l'actuació per motius ideològics. "El compromís d'un artista és personal, si et forcen a manifestar-te quan no parteix de tu, diu molt de la concepció de la llibertat d'expressió [dels qui exigeixen la resposta]", ha afegit.

Recentment la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) ha qualificat de "covarda, injusta i discriminatòria" la cancel·lació de la participació d'aquest artista jueu nord-americà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF