OPINIÓ
Cultura 07/11/2012

El geni de La Fura dels Baus regna arreu del món

Santi Fondevila
2 min

La Fura dels Baus es l'única companyia del teatre independent dels anys 70 a Catalunya que conserva els membres inicials, només amb alguna baixa, i que segueix treballant sota les coordenades de la innovació. És, a més, la companyia més internacional no sols del teatre català sinó estatal. Tenen el calendari ple fins al desembre del 2013 com a mínim. La Fura regna en l'òpera i els macroespectacles. A fora, esclar.

Padrissa i Ollé, mags de l'òpera El 27 d'octubre La Fura va estrenar a la Bayerische Staatsoper Babylone , un conte de màquines amb música de Jorg Widman, llibret de Peter Sloterdijk, direcció musical de Kent Nagano i escènica de Carlus Padrissa. Va ser un gran èxit. Com ho va ser al mes d'agost i a Tòquio Oresteïa (indoor) , una òpera de Iannis Xenakis basada en textos d'Èsquil i amb una posada en escena que s'endinsava a les arrels del teatre japonès. Carlus Padrissa i Àlex Ollé són, dins la companyia, els que han arrelat en el camp operístic i les seves agendes bullen. Padrissa dirigirà aquest desembre a la Maestranza Sigfrid , de Richard Wagner, de qui recordem que va fer L'anell a València amb crítiques entusiastes (¿Per què no es van veure al Liceu quan València sembla més a prop que Bayreuth, que ha visitat el Gran Teatre aquest inici de temporada?).

De Sydney a Verona Àlex Ollé prepara per a l'any que ve Un ballo in maschera per a l'Òpera de Sydney. Mentre l'espectacle Quartet , basat en l'obra de teatre de Heiner Müller, i Le gran macabre , de Ligeti, van fent gira per tot el món, al març Ollé tornarà amb una òpera contemporània a Lió, on l'any passat va muntar un Tristan e Isolda de Wagner considerat com un dels tres millors muntatges de l'any per la revista francesa Le Temps . En aquesta ocasió presentarà un programa doble amb El prigioniero , del compositor italià Luigi Dallapiccola, i Erwartung , de Schoenberg. Atenció a l' Aida que firmaran en la celebració al juliol dels 50 anys de l'Arena de Verona.

Macroespectacles L'altre camp d'especialització de la companyia són els grans espectacles, concebuts per celebracions especials i efímeres. Aquest octubre n'han presentat un a Seül i a Zacatecas i al desembre estrenen a Guimaraes. El 2013 tenen encàrrecs de Linz, Amsterdam i Bergen. De moment.

stats