Publicitat
Publicitat

La Fura dels Baus estrena al Foyer del Liceu un muntatge basat en 'Parsifal'

L'adaptació de l'òpera que la companyia va fer a Colònia es podrà veure el dia 9 de gener

Vídeos del 'Parsifal' que la Fura dels Baus va estrenar a Colònia, gravacions antigues d'aquesta òpera i fragments interpretats en directe pel baríton Cristopher Robertson conformen 'Parsifal 13/14', el muntatge de la Fura que es representarà davant 400 persones al Foyer del Liceu el 9 de gener.

El director de l'obra, Carlus Padrissa, ha explicat que el seu projecte inicial era representar l'òpera completa de Wagner al Gran Teatre del Liceu la nit de Cap d'Any per commemorar el centenari de la primera representació. Padrissa ha recordat que el 31 de desembre del 1931 el Gran Teatre del Liceu va ser el primer a representar aquesta producció, que Wagner havia prohibit que es muntés fora de Bayreuth (Alemanya) fins a 30 anys després de la seva mort. "És un fet històric molt important", ha subratllat Padrissa, en referència a la jugada que va fer Barcelona, que va aprofitar la diferència horària amb la resta d'Europa per representar l'obra una hora abans. Des de la mitjanit del dia 31 fins a les 5 de matinada del dia 1 de 1914, any en què es complia el 30è aniversari de la mort de Wagner.

Finalment, Padrissa no ha pogut representar l'obra a la nit de Cap d'any al Gran Teatre del Liceu, però ha aconseguit muntar 'Parsifal 13/14' al Foyer del Liceu el dia 9 de gener. "Ha calgut rebaixar les expectatives, però l'important és celebrar aquest esdeveniment tan important", ha dit el director, que ha aprofitat l'ocasió per expressar la seva satisfacció per "la transformació que està vivint el Liceu" i felicitar "el nou equip directiu, que té moltes ganes de fer coses".

Padrissa va proposar el 2005 i 2009 "dos gestors diferents" que el Gran Teatre el Liceu produís amb La Fura dels Baus 'Parsifal', perquè "els seria més barat que portar algú de fora" i "seria més sonat". El projecte no va arribar a bon port i La Fura dels Baus va estrenar 'Parsifal' a Colònia (Alemanya) el mes de març passat. 

Això no obstant, Padrissa no va llençar la tovallola i es va dirigir al Cercle del Liceu –"amb corbata posada", ha recordat– per demanar col·laboració "als cavallers del Sant Grial", segons ha relatat. "Hi ha hagut molt bona sintonia", ha assegurat l'històric membre de La Fura, que, "amb poc temps i moltes ganes", s'ha posat a treballar en un muntatge que "no és el 'Parsifal' de Colònia, sinó una altra cosa".

L'espectacle que es veurà al Foyer del Liceu comença amb el vídeo de la mort d'Ayrton Senna perquè 'Parsifal' és l'obra pòstuma de Wagner, és el seu rèquiem". L'element principal de l'escenografia és un forn perquè "el pa i el vi estan molt presents en l'obra i nosaltres hem optat pel pa, perquè el pa és la vida", ha aclarit el director. El baríton Cristopher Robertson interpretarà en directe alguns fragments de l'òpera, acompanyat al piano per Véronique Werklé.


PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF