Publicitat
Publicitat

La Fundació Tàpies es planteja no exposar l'obra de l'artista durant certs períodes per "tornar-lo a desitjar"

El nou director, Carles Guerra, defensa que cal treballar l'artista des d'altres fronts i no només a través de la seva obra

"Em plantejo en algun moment no veure a Tàpies per tornar-lo a desitjar i a gaudir", ha afirmat el nou director de la Fundació Tàpies de Barcelona, Carles Guerra. Defensa que s'ha d'aprendre a valorar l'artista en altres dimensions, per exemple, a partir de l'exposició del seu arxiu, fotos i vídeos i articles en premsa. Guerra diu que hi ha la consigna que sempre cal poder veure a Tàpies, però que el poder d'atracció de la seva obra s'esgota si sempre està exposada.

La fundació ja està treballant en l'absència de "Tàpies-persona": "Tenir-lo sempre present potser ens provoca que banalitzem la funció de recordar-lo, i el que necessitem és crear moments en què puguem parlar de Tàpies sense tenir-lo davant". Guerra defensa que el seu llegat no és només l'obra, sinó un conjunt d'idees reflectides en el seu arxiu personal, així com en vídeos i fotografies sobre el personatge: "Tenim un Tàpies sobre el qual s'ha escrit molt, i tenim el seu efecte sobre altres productors culturals", ha dit.

Guerra defensa que Tàpies és dels pocs artistes que ha generat opinions, ha estat un intel·lectual i ha participat políticament, la qual cosa es pot treballar sense recolzar-se en la seva obra; en períodes d'entre tres i sis mesos, per exemple: "Si volem jugar amb aquests moments d'absència és perquè quan el tinguem al davant recuperem una relació gairebé corporal amb l'obra".

Parelles de Tàpies 

El director s'ha mostrat interessat per la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles, renovador de la psicoteràpia institucional i figura rellevant en França. "Cal aparellar Tàpies amb figures intel·lectuals que han travessat la postguerra i ens han donat models molt potents", ha explicat Guerra, que veu urgent un projecte que abordi les contribucions del psiquiatre, com va produir cultura i humanitat, tot i les condicions denigrants de la Guerra Civil.

Consell assessor

Pel que fa al funcionament de la Fundació, Guerra ha explicat que té la missió de donar-li forma a la institució demanant un contracte programa per a quatre o cinc anys que expliciti quin impacte desitja tenir la Tàpies i quina funció vol exercir en la societat. Preveu crear un consell assessor o científic integrat, per exemple, amb directors d'altres centres d'art, amb els que Guerra pugui contrastar el seu programa.

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF