ART I POESIA
Cultura 25/06/2011

Fundació Palau: el museu del poeta alquimista i picassià

La conferència Josep Palau i Fabre, lector de Maragall obre avui una nova edició del festival de poesia organitzat per la fundació del poeta a Caldes d'Estrac, que ha remodelat el seu itinerari expositiu.

Antoni Ribas Tur
2 min
Fundació Palau: el museu del poeta alquimista i picassià

Caldes d'estrac.Després de la renovació a la qual va ser sotmesa a la tardor, la Fundació Palau representa molt més que l'admiració del poeta per l'artista malagueny. Des d'aleshores explica, també, la trajectòria de Josep Palau i Fabre (1917-2008). El crític literari Julià Guillamon i Perejaume, artífexs d'aquest canvi de rumb, han inclòs en el discurs museogràfic, a més de la seva col·lecció d'art, la biografia del poeta. El recorregut parteix de l'ambient familiar modern i cosmopolita en què va créixer l'autor de Poemes de l'alquimist a i desemboca en les obres de Miquel Barceló que l'estudiós i poeta va reunir en els últims anys de la seva vida. A la segona planta de la Fundació, els Picasso de Palau i Fabre coronen els diferents àmbits.

Del pare del poeta, Josep Palau i Oller, hi ha unes pintures que els mostren com un pintor més aviat academicista, però com a dissenyador de mobiliari i de teles va importar a Catalunya les tendències internacionals de les primeres dècades del segle XX. També va dissenyar joguines, una de les quals, Ciril·lo , està exposada. Aquesta petita joguina de fusta es pot veure com un precedent de les que va crear Joaquim Torres i García més endavant.

Precisament, la primera obra de la col·lecció de Palau i Fabre és de l'artista uruguaià. El poeta li va demanar al seu pare, que ja tenia una pintura noucentista de Torres i García a la seva col·lecció, que li comprés Composició constructivista, del 1931. A més d'aquesta obra, l'exposició inclou altres obres singulars, com Maternitat amb gallines i Tres dones mig nues -dos dibuixos de Juli González adquirits recentment per la Fundació- i La caiguda de Barcelona , l'únic exemplar d'aquest gravat de Le Corbusier que hi ha en una col·lecció catalana. Palau i Fabre va tenir molt interès a aconseguir-ne un exemplar.

Aquestes obres reflecteixen l'esclat de la Guerra Civil i el compromís polític de Palau i Fabre. Exiliat a París va promoure un document de rebuig, signat per intel·lectuals i escriptors com Albert Camus i John Dos Passos, per criticar l'entrada de l'Espanya franquista a l'Organització de les Nacions Unides.

L'àmbit dedicat a Picasso, la gran passió intel·lectual de Palau i Fabre, atresora des d'obres que el malagueny va realitzar durant els seus anys d'estudi a la Llotja fins a un teatret que va fer per a la seva filla Maia amb un paquet de tabac. Va ser ella mateixa, amiga del poeta, qui el va donar a la Fundació, juntament amb un bust de fang que li va fer l'escultor Joan Rebull quan era una nena. I encara hi ha lloc per a més sorpreses: poc abans de morir, Palau i Fabre va comprar un dels escassos exemplars del gravat de Picasso del 1905 conegut com Salomé .

Fidel a les activitats literàries que li agradava organitzar a la Fundació al mateix Palau i Fabre, el festival de poesia, amb més de vint activitats, que comença avui també retrà homenatge al poeta Joan Maragall, de qui es presenta demà una ruta literària per Caldes.

stats