Cultura 31/05/2011

Franco passa de dictador a heroi

El Diccionario Biográfico Español de la RAH, que enalteix la valentia de Franco i el titlla d'autoritari però no de dictador, indigna els experts. La ministra de Cultura en sol·licita la revisió.

Sílvia Marimon
3 min
El general rebel poc després d'haver derrotat al govern legítim de la República.

Barcelona.El flamant i titànic nou Diccionario Biográfico Español, de la Real Academia de la Historia, que ha costat a l'erari públic sis milions i mig d'euros, pot deixar estupefacte més d'un lector. Franco en surt força ben parat. Segons aquesta versió de la història, era valent i decidit: " Pronto se hizo famoso por el frío valor que sobre el campo desplegaba ". I continua: " En el parte de guerra se le describe como incomparable valor, dotes de mando i energía desplegada en combate ". Si va acceptar l'ajut dels bombarders nazis alemanys i italians va ser perquè no li va quedar més remei: " Una guerra larga de casi tres años le permitió derrotar a un enemigo que en principio contaba con fuerzas superiores. Para ello, faltando posibles mercados, y contando con la hostilidad de Francia y de Rusia, hubo de establecer estrechos compromisos con Italia y Alemania ".

Segons el diccionari, que s'ha de posar a la venda per 3.500 euros, el Generalísimo no era un dictador, ni tan sols hauria establert un règim totalitari, sinó que simplement era un personatge autoritari. En alguns paràgrafs de la biografia escrita per l'expresident de la Fundació Francisco Franco Luis Suárez és, fins i tot, difícil reconèixer el general rebel. Res a veure amb el que retraten l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i l'historiador Paul Preston. A la biografia èpica de Suárez no hi apareix ni una sola menció a la repressió franquista.

Moció d'ICV

El director de la Real Academia de la Historia, Gonzalo Anes, ha justificat, de manera sorprenent, en declaracions a Efe, el fet que Franco perdés la categoria de dictador: "Als joves que no van viure la dictadura franquista els és més familiar el terme autoritari que dictatorial, perquè potser no saben ben bé que és una dictadura". En canvi, segons Anes, "tothom sap què és una persona autoritària". Anes ha defensat l'expresident de la Fundació Francisco Franco: "Luis Suárez és un historiador de gran independència i objectivitat". Aquest historiador va tenir un accés privilegiat als arxius privats de Francisco Franco i ha escrit una voluminosa obra dedicada al dictador.

ICV no ha quedat gens convençuda amb els arguments d'Anes i ha presentat una moció al Senat per retirar els 25 primers volums del Diccionario Biográfico Español de la RAH, perquè "és una compilació d'idees del pensament feixista espanyol". En opinió del senador d'ICV, Joan Saura, "és lamentable que en un país on s'estan fent passos per restablir els drets de les víctimes de la dictadura franquista, una institució com la RAH es permeti reescriure la història des de posicions que reforcen les idees més reaccionàries". Saura ha exigit una rectificació pública de la RAH "per manipular la història, enaltir la valentia del dictador i ocultar la repressió del règim franquista".

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha estirat suaument les orelles a la RAH, una institució que ha qualificat "d'exigent i rigorosa". En opinió de la ministra, "hauria de revisar algunes entrades com la de Francisco Franco, que no s'ajusten a la realitat". González-Sinde ha "confiat" que "es modificaran algunes biografies".

Biografies revisades

La RAH ha tardat més d'una dècada a escriure els 50 volums que configuren el Diccionario Biográfico Español . El projecte el va encarregar el govern de José María Aznar i recull més de 43.000 entrades de personatges nascuts entre el segle III aC i el 1950. Totes les biografies han estat revisades per diferents comissions de la RAH. Quan es posi a la venta, amb un tiratge inicial de mil exemplars, la intenció és penjar l'obra a internet.

stats