ART
Cultura 29/11/2012

Fotoperiodisme sensible

Una mare abraçant el seu fill, ferit durant les revoltes al Iemen del 2011, va aconseguir el premi World Press Photo. La imatge de Samuel Aranda i 155 més es poden veure al CCCB fins al 6 de gener del 2013.

Jordi Nopca
2 min
Fotoperiodisme sensible

BARCELONA.El lema de la vuitena mostra al CCCB de les fotografies guanyadores de World Press Photo és "Material sensible". "Hem triat aquest títol per la sensibilitat del suport, del fotògraf, del context i del públic", va dir Sílvia Omedes, de la Fundació Photographic Social Vision -organitzadora de l'exposició-, durant la roda de premsa de presentació de la selecció anual del millor fotoperiodisme. La sensibilitat de les imatges presents està estructurada per categories, i observa des d'esdeveniments que van ser motiu d'actualitat durant el 2011 -el narcotràfic mexicà, el funest tiroteig a l'illot noruec d'Utoya, el terratrèmol del Japó- fins a fenòmens més subterranis, però de gran impacte visual, com la personificació dels estralls de la prostitució i la sida o els resultats del furor rus pel turisme, que ha convertit la ciutat costanera de Sotxi en un escenari disposat a acollir tota mena de perdicions.

"Des que World Press Photo va ser fundada, l'any 1955, no ha deixat de treballar perquè el món s'entengui millor a partir del bon fotoperiodisme -va dir Paul Rustler, portaveu de l'associació-. En aquesta última edició vam rebre més de 100.000 imatges de 124 països. Un primer jurat en va triar un 10% a partir de veure-les totes en una setmana, cosa que requereix dedicar entre dos o tres segons a cada foto. Després d'això, un se-gon jurat divideix les imatges restants en deu categories i en selecciona les guanyadores". D'aquí han sortit les 156 fotos premiades.

És la primera vegada que la foto de l'any és obra d'un autor català. Samuel Aranda, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 1979, ha aconseguit la fita a partir d'una emotiva i simbòlica imatge -comparable a la La Pietà de Miquel Àngel- en què una mare amagada sota el nicab abraça el seu fill, ferit durant una manifestació a Sanà, durant la Primavera Àrab del Iemen. Al costat de la mostra de World Press Photo s'hi pot veure una selecció de la feina d'Aranda en què mostra la quotidianitat dels països en transició política.

L'exposició també recull una curiosa imatge d'un microorganisme fotografiat a alta mar per l'eivissenc Joan Costa, que ha estat mereixedor del segon premi en la categoria de fotografies sobre natura. "Em vaig enrolar a l'expedició gràcies al suport del ministeri de Ciència i Tecnologia, que ja no existeix", va dir l'autor.

stats