HI VENS O HI VAS?

Forn de la Glòria, quan un carrer duu el teu nom

És una institució a Ciutat. Pa i pastissos, tot es cou al més que centenari forn de llenya. L’esforç per mantenir la tradició es nota i es valora

El pa té el color i el gust del forn de llenya. Ara que és temps d’ensaïmades de tallades, les seves són de les poques de Palma que tenen denominació d’origen, amb tot el que això implica. La pasta cruix, no s’enfonsa, i els fulls se’t presenten lleugerament separats, no són una massa compacta i blana. Tenen palmeres, de les de tota la vida. Panades i cocarrois cuits a la temperatura que dona la volta del vell forn. Tot ho fan a casa, als seus més que centenaris obradors, i, com a casa, cada dia hi ha allò que s’ha cuinat. El Forn de la Glòria és una institució a Ciutat. El carrer duu el seu nom, amb això està tot dit.

El degoteig constant de persones que entren al Forn de la Glòria a cercar pa o qualsevol dels pastissos més genuïns de la rebosteria mallorquina demostren el valor que es dona a l’esforç de mantenir la tradició. Només el fet d’haver d’anar a cercar llenya o d’estar pendent del forn perquè no perdi ni agafi massa força són tasques que avui són impagables. Això és el que fan Sebastià i Xisca Camps Sastre, forners de sempre, custodis d’un ofici heretat del seu pare, Sebastià Camps Perelló, mestre artesà amb majúscules que avui encara no deixa de baixar al forn que duen els seus dos fills.

La història del Forn de la Glòria és tan antiga i coneguda que, no debades, és un dels establiments emblemàtics de Palma. Si bé l’edifici actual es va construir el 1870, la història del forn és molt més antiga: amb documentació datada del 1717, hi ha referències de la seva existència en el Llibre del Repartiment (s. XIII). Els membres de la família Camps ho han volgut conservar tot com ho trobaren. El mobiliari modernista, els obradors i les maneres de fer. Els agrada dir que no hi ha doblers per comprar el Forn de la Glòria. Ho celebram.u

CARRER DEL FORN DE LA GLÒRIA, 7 (PALMA)

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF