CINEMA
Cultura 28/09/2018

Formentera acull avui la semifinal del certamen de curtmetratges Art Jove

L’Art Jove insisteix a deslocalitzar-se cercant nous aliats i augmentant les seves activitats a les Pitiüses

Inma Saranova
3 min
Formentera acull avui la semifinal del certamen de curtmetratges Art Jove

EivissaAvui se celebra la semifinal del concurs de curtmetratges Art Jove al Jardí de Ses Eres de Sant Francesc Xavier de Formentera. Aquesta iniciativa forma part del programa cultural que promou la Conselleria de Cultura, Participació i Esports per mitjà de l’Institut Balear de la Joventut.

En total, aquest certamen va rebre una vintena de curtmetratges realitzats per joves balears, deu dels quals han arribat a aquesta semifinal que opta de nou per acostar les activitats del programa a la menor de les Pitiüses.

El jurat de la semifinal, presidit pel periodista i crític de cinema Javier Matesanz i compost per dos membres de l’associació Mal del Cap d’Eivissa, i pels guionistes i directors de cine David Mataró i Irene Niubó, serà l’encarregat de decidir quines seran les obres audiovisuals que es projectaran al teatre Catalina Valls de Palma el 28 de novembre, optant així als premis del concurs, dotats amb 8.000 euros.

Com a novetat, en la semifinal d’avui, els dos membres de l’associació Mal del Cap d’Eivissa anunciaran el seu esment d’honor al Curtmetratge Malalt, el guanyador del qual rebrà el seu premi durant el V Festival Mal del Cap Narratives Mal Dites, que se celebrarà entre el 9 i el 17 de novembre.

Aquesta col·laboració, així com la celebració d’aquesta i altres semifinals a les Pitiüses, és fruit de la intenció del programa Art Jove per consolidar la seva presència a Eivissa i Formentera atesa la poca repercussió, en comparació amb la participació de Mallorca i Menorca, que fins ara ha tingut aquest certamen a les Pitüses.

Precisament la gran novetat de l’Art Jove 2018 en el seu vintè aniversari ha estat la celebració de la majoria de finals de totes les modalitats en un espai únic de Palma amb l’objectiu de maximitzar els recursos disponibles però, al mateix temps, s’ha optat per dur a terme gran part de les semifinals i proves de selecció a Menorca, Eivissa, Formentera i a la Part Forana de Mallorca. Aquesta fórmula s’ha implantat enguany amb l’objectiu d’avaluar si té un bon acolliment entre els joves i aplicar el model cada any en una illa diferent.

Col·laboració amb Mal del Cap

Una altra de les novetats d’enguany ha estat l’intercanvi amb festivals, mostres i iniciatives culturals d’altres entitats i institucions per mostrar i programar als artistes d’Art Jove. En aquesta línia, precisament, es treballarà amb l’associació eivissenca Mal del Cap, que des de l’any 2014 ha impulsat un festival de curtmetratges que en l’actualitat és el més multitudinari d’Eivissa.

Així, el lliurament de premis del concurs de curts Mal del Cap que se celebrarà a Can Jordi el 19 de novembre també comptarà amb el lliurament de l’esment al Curt Malalt de l’Art Jove, una manera de donar a conèixer en un festival ja consolidat a Eivissa i amb una àmplia projecció internacional, el programa i els artistes que participen en l’Art Jove. Perquè, de fet, la descentralització de les activitats del programa, no només a la resta d’illes, sinó també fora de la Comunitat Autònoma i fins i tot de l’estat espanyol, és precisament un altre dels objectius que es va fixar l’Art Jove per a aquest 2018.

I és que el Festival Mal del Cap arriba a la seva cinquena edició amb l’objectiu de situar-se a l’avantguarda de les noves narratives audiovisuals dins el panorama estatal sense deixar de banda el protagonisme del seu concurs de curts, en el qual han estat 1.029 les obres audiovisuals de petit format que s’han inscrit com a participants.

L’Art Jove ha optat per col·laborar amb Mal del Cap, precisament per ser un festival de cinema jove i independent basat en l’experimentació i la cerca per trobar noves maneres de narrar o expressar per mitjà de la imatge. De fet, enguany continua amb el format del curtmetratge com un dels seus grans protagonistes, però amplia el seu contingut amb altres formes d’expressió dins el concepte multidisciplinari de l’audiovisual i inclourà, a més de la projecció de curtmetratges, una àmplia programació (workshops, taules rodones, projeccions, xerrades, classes magistrals, presentacions, xous, etc.) de la mà de convidats especialitzats.

Així, la persona que aquesta nit es’emporti l’esmentat Mal del Cap a casa tindrà l’oportunitat d’establir durant el V Festival Mal del Cap connexions amb creadors com Manuel Bartual, Venga Monjas, Miguel Noguera, Carlo Padial, Esty Quesada - Soy una pringada -, Fermín Muguruza o Josele Santiago.

A més, aquesta nit també sabrem quins són els cinc curts agraciats que el dia de la final optaran al premi d’un certamen de l’Art Jove, que continua treballant per consolidar-se a les Pitiüses.

stats