INDÚSTRIES CULTURALS
Cultura 24/09/2016

Fira B!: l’aparador més gran de les arts escèniques i la música de les Illes Balears

La segona edició convoca més de 130 programadors artístics internacionals i estatals

Margalida Mateu
5 min
Los Rabinovich varen fer una cercavila des del passeig del Born fins al Centre de Cultura Sa Nostra, on es va fer la presentació de la Fira B!.

Palma“Estic sorprès de la quantitat de companyies i espectacles escènics i musicals que hi ha a les Illes Balears, és una realitat artística que desconeixíem”, esmenta Víctor Muñoz, programador de la sala Beckett de Barcelona. I és que aquesta és la raó de ser de la Fira B!, la de donar a conèixer els creadors i espectacles de les Illes per promoure el mercat cultural amb la finalitat de “conèixer la realitat de les Balears i cercar-hi col·laboradors”.

La Fira B! és, doncs, el primer mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears que promou l’Institut d’Estudis Baleàrics. Una fira en la qual tindran cabuda 23 companyies artístiques i 39 grups de música, que participaran d’aquest mercat entre el 28 de setembre i el 2 d’octubre. L’esdeveniment va néixer l’any 2015 com a mostra d’arts escèniques de les Illes Balears, inspirada en el Sea Arts (2013) i la fira Illaescena (2014). Ara, per a l’edició d’aquest 2016, fa una nova passa i incorpora la música a la seva completa oferta de disciplines escèniques teatrals i de dansa, tot posant de manifest la difusió de propostes artístiques de les Illes, independentment del seu llenguatge, i convidant programadors musicals a conèixer també la música que es fa aquí. I és que cal ser un grup que faci temes propis per poder participar-hi.

Jornades professionals

No obstant la riquesa dels espectacles, un dels aspectes més importants és el caire professional i la quantitat de programadors, més de 130, que arribaran a Palma amb la intenció de conèixer i accedir a la diversitat de propostes que s’hi oferiran. En seran partícips 27 programadors internacionals de 14 països diferents i 66 de les Illes Balears, a més de 25 ajuntaments, set segells discogràfics i representants de sis festivals d’arts escèniques de renom de l’Estat, des del festival Grec fins a la Fira de Tàrrega i el VAM. Per aquest motiu, la Fira B! va més enllà de les representacions escèniques i musicals i afavoreix la col·laboració i creativitat entre els diferents col·lectius presents a la trobada.

Aquests programadors se centraran a veure espectacles i, sobretot, a escoltar en les jornades professionals que s’han organitzat entre el 30 de setembre i l’1 d’octubre, i que inclouran conferències pitchings i speed meetings.

Estrenes

Entre la gran varietat escènica que serà present a la fira, la majoria de les obres són produccions que ja s’han interpretat alguna vegada a les Illes, tret d’algunes que aprofiten la Fira B! per estrenar els seus espectacles a Palma. N’és un exemple l’obra Soledad & Betto, de la companyia Speak Woman Speak, que es podrà veure al teatre Mar i Terra el dijous 29 de setembre a les 18.30 h; o bé, seguidament, a les 20, l’obra de la companyia Auments Mima & Katastrof i també d’estrena. Un altre dels espectacles que es farà per primera vegada és Crotch, de la companyia Baal, una peça de dansa que es podrà veure el dissabte 1 d’octubre a les 20 h al teatre Principal. En el camp musical també hi ha presentacions de discos, com el nou projecte de la cantant mallorquina Joana Gomila, Joana Gomila Folk Souvenir. Un disc en què la manacorina se submergeix en les essències del cançoner de l’illa per retornar amb versions impossibles de tonades, romanços i jotes populars, reinterpretades en clau d’experiment i free jazz. La banda presentarà les cançons d’aquest disc el dijous 29 de setembre en el marc de la fira. Serà al showcase de pop i folk a l’Aljub d’Es Baluard a partir de les 17 h i compartirà escenari amb Nou Romancer, Guiem Soldevila, Snowman Lost His Head, Marcel Cranc, Negrei3colors, Marga Rotger, Donallop i Pistola. I és que una de les novetats de l’edició d’enguany també és la introducció dels showcase musicals, en què també tindran cabuda les tipologies de pop rock, jazz i R&B, música experimental, música clàssica i contemporània, pop electrònic, pop rock, ska i reggae, al llarg dels cinc dies que dura la fira.

Professionalització

En la presentació ahir al Centre de Cultura Sa Nostra hi foren presents artistes, músics i autoritats com Ruth Mateu, titular de la Conselleria de Cultura, entitat organitzadora de la fira. La consellera va aprofitar per reivindicar aquest mercat com “una de les grans apostes per promoure la indústria de les Illes Balears” i va defensar “el valor de la cultura com a activitat econòmica i professional i tan digna de ser defensada com qualsevol altra”.

Mateu va recalcar que “és innegable que l’activitat cultural en el món occidental té un component econòmic, que a algú no li interessi o no li agradi veure el vessant econòmic de la cultura no fa que aquest desaparegui; i el deure de les administracions és protegir els productors de cultura perquè, precisament, si no ho feim, els ciutadans no hi tindran accés; només tindran accés a aquella cultura creada per les grans indústries de l’entreteniment”, va dir la consellera. Per la seva banda, el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Josep Ramon Cerdà, va assenyalar la “necessitat de tenir un mercat professional d’aquestes característiques, ja que afavoreix el diàleg entre productors i públic, un cercle que es retroalimenta intel·lectualment i serveix per reflexionar col·lectivament com a societat”. Cerdà també va destacar la funció de les jornades professionals, a més de remarcar “la possibilitat per a les companyies balears de poder presumir de la qualitat dels seus espectacles”. Cerdà es va referir “al bon planter” de les promocions sortides de l’ESADIB i va fer menció especial a l’associació Illescena, com a impulsora de la fira en el seu origen. Les altres institucions que col·laboren amb la fira són l’Ajuntament de Palma i el Consell Insular de Mallorca, que aprofitarà la fira per presentar l’exposició L’Objecte Sonor, un recull dels 60 anys de grafisme musical a Mallorca i que es podrà visitar fins al 31 d’octubre al centre cultural la Misericòrdia. El programador, Víctor Muñoz, assenyala a l’ARA Balears la “bona avinentesa i les sinergies que hi ha entre la sala Beckett -que gestiona- i els artistes de les Illes”. I és que l’IEB signarà un conveni de col·laboració, recíproc, “un acord que implica la possibilitat de moure el moviment d’artistes entre totes dues bandes”. Això beneficiarà als estudiants, que tindran accés a beques, però també “autors i obres que estan bullint a les Balears però que moltes vegades es desconeixen, a més d’escollir espectacles de petit recorregut a les Illes que puguin venir a la sala de Barcelona i la participació en cursos formatius. Per això es faran unes xerrades a Palma i Ciutadella”, diu Muñoz.

Cal destacar la potent arrencada de la Fira B!, amb el concert inaugural Una nit amb Avishai Cohen, un grup de jazz de referència mundial que actuarà amb l’Orquestra Simfònica de les Balears el dimecres 28 de setembre a les 20 alPrincipal.

stats