ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 05/10/2018

La Fira de Teatre de Manacor aposta pel talent jove

La 23a edició de la mostra comença avui i presentarà una trentena d’espectacles al teatre i a l’auditori del municipi

Magda Albis
3 min
La Fira de Teatre de Manacor aposta pel talent jove

PalmaSi demanam a qualsevol manacorí què significa el teatre per a ells contestarà que “ens defineix”. El municipi té una tradició en arts escèniques que traspassa les fronteres de l’illa. Avui comença la 23a edició de la Fira de Teatre de Manacor, que programarà una trentena d’espectacles, 22 dels quals són de producció mallorquina i 8 venen de fora.

La fira, però, es divideix en quatre branques que seccionen la programació. El cartell principal és per a la Temporada Gran, que es du a terme durant el mes d’octubre i inclou espectacles com la nova producció de l’actor i dramaturg Toni Gomila, Rostoll cremat ; la història de dones, guerra i república d’Iguana Teatre titulada Llum trencada i la producció del Grec de Barcelona i el teatre Romea Humans, entre d’altres.

L’Off Fira inclou els espectacles que es programen fora del mes d’octubre. El Firó i l’Off Firó se celebren el mes de novembre. “Per al Firó programam espectacles més diversos, sobretot de la resta de l’Estat, tot i que també n’hi ha de mallorquins. La diferència que hi ha amb la fira es que la majoria dels espectacles són de mitjà o petit format”, expliquen des de l’organització de la fira de teatre. El Firó, per tant, és una segona part de la Fira, que “inclou espectacles que són una miqueta més innovadors o singulars”. Enguany es podran veure produccions com AKA, de la sala FlyHard, Mala broma o Al sud del Paral·lel, entre d’altres.

“A partir de la producció que hi ha cada any, nosaltres programam el que ens sembla més interessant i que, a la vegada, estigui disponible” comenten des de la fira sobre la seva línia programàtica, i asseguren que els criteris principals a l’hora de decidir incloure un muntatge en el cartell són l’excel·lència i la professionalitat, “tot i que van acompanyats perquè ningú no pot ser professional sense excel·lència a l’espectacle”. Amb els espectacles locals apliquen un altre criteri de selecció, que consisteix a prioritzar els de les companyies formades per gent jove i professional. “Per sort hi ha moltes companyies i productores de teatre de gent jove que s’han professionalitzat, però tenen dificultats per vendre el seu espectacle”. Aquests nous professionals del teatre troben en la fira de Manacor un lloc per exhibir els seus espectacles i produccions. “La fira és un espai de promoció. Sí que inclou espectacles de fora, perquè aquests muntatges el que fan és donar color i enriqueixen la fira i l’imaginari tant del públic com dels professionals del gremi” i afegeixen que “intentam trobar un equilibri entre els espectacles de fora i d’aquí, tot i que sempre prioritzam les de Mallorca”.

Èdip

Èdip

La fira s’inaugura amb el clàssic de Sòfocles Èdip, una producció protagonitzada per Julio Marique i dirigida per un dels grans noms del teatre català, Oriol Broggi. Demanam a l’organització de la fira si és una declaració d’intencions estrenar amb un dels grans clàssics. “No feim espectacles inaugurals, simplement programam en funció de la disponibilitat de cada companyia o productora i en funció de la nostra. És casual”, expliquen del muntatge, que acumula crítiques excel·lents.

Èdip és un espectacle que té una molt bona crítica. Hi ha uns ingredients que la fan atractiva, com és el cas del repartiment, encapçalat per Julio Manrique i dirigit per Oriol Broggi, que és un director prou reconegut a tot l’Estat”, han destacat des de l’organització.

Varietat de llenguatges

Teatre de text, circ, dansa, teatre musical, teatre de barra i microteatre ompliran els espais teatrals del municipi al llarg dels propers mesos.

“Tenim de tot. Per volum, hi predomina el teatre de text, perquè és el que més es produeix, però nosaltres procuram que hi hagi de tot”.

Així mateix, la mostra tendeix a fomentar les produccions de mitjà format, que són les que tenen cabuda en la majoria dels teatres de l’illa i des de Manacor opinen que “tenen molt de futur” juntament amb les produccions de petit format, a les que es dediquen la majoria de les companyies locals. “Si les companyies mallorquines poden viure d’això, tenim un futur assegurat de molta producció i, a la vegada, de molta excel·lència. Aquest és el futur del teatre a Mallorca”, han afirmat els organitzadors.

stats