Finalitza la restauració de la torre de Cala Pi de Llucmajor

La pròxima que es renovarà serà la del Verger, propietat de l'Ajuntament de Banyalbufar

El final del procés de restauració de la torre de Cala Pi de Llucmajor l'ha convertida en la primera construcció d'aquest tipus renovada pel pla del Consell de Mallorca. El conseller de Cultura de la institució insular, Francesc Miralles, i el batle de Llucmajor, Gori Estarellas, han visitat aquest dimarts la torre.

La de Cala Pi s'ha convertit en la primera torre restaurada del programa plurianual (2017-2020) del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca, desenvolupat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports.

La pròxima torre que es renovarà serà la del Verger, propietat de l'Ajuntament de Banyalbufar, amb el qual el Consell de Mallorca està a punt de signar un conveni de col·laboració. El pressupost del programa de restauració és de 400.000 euros i inclou dues torres de defensa més: la torre Major d'Alcúdia i la torre de la Mola, a Andratx.

"Es tracta de recuperar aquest patrimoni, conservar-lo i fer possible que en puguin gaudir les generacions futures", ha declarat Miralles. Els objectius del procés de restauració són la consolidació d'estructures per evitar que es continuïn degradant les torres, així com la reparació de la coberta per evitar filtracions d'aigua, i les actuacions per evitar l'erosió ocasionada per persones i animals.

El procés de restauració, el qual serà al més respectuós possible, es fonamenta en l'ús de materials i tècniques semblants als originals, amb pedres i terra de l'entorn.

La brigada de Patrimoni del Consell, amb el suport del programa del SOIB Visibles 2018, s'ha encarregat de les tasques.

El projecte de restauració de cada torre disposa d'un conveni entre el Consell i la propietat de l'edificació. El document inclou el règim de visites una vegada finalitzats els treballs. La propietat està obligada a permetre visites públiques i gratuïtes com a mínim quatre dies al mes perquè aquests monuments són Béns d'interès Cultural (BIC).

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF