EL GRAN EQUIPAMENT QUE S'INAUGURARÀ EL 2012
Cultura 30/12/2011

La Filmoteca, la història interminable

L. Serra / S. Marimon
3 min
La urbanització de la plaça Salvador Seguí ha estat l'últim motiu per endarrerir l'obertura de la Filmoteca fins a finals de gener. S'hi traslladarà també la direcció general de Promoció i cooperació cultural.

Quan es va posar la primera pedra de la futura Filmoteca de Catalunya l'any 2007, ja s'anava tard. Aquell era l'any en què hauria d'haver obert un equipament que es considerava la joia de la corona de la intervenció urbanística al cor del Raval per part del govern tripartit. Des de llavors les dates s'han anat endarrerint, i els costos augmentant: del 2007 al 2012 i dels 11,8 milions als 50 que podria acabar costant amb el finançament inclòs. Si obre portes, serà la notícia cultural de l'any i l'únic macroedifici que s'inaugurarà, juntament amb el DHUB.

1981, obre la Filmoteca

Es traspassa a la Generalitat

Tot i que el 1963 es va obrir una delegació de la Filmoteca Nacional de España, no va ser fins al 1981 que el servei va passar a mans de la Generalitat. Va obrir un local a la Travessera de Gràcia. Des de llavors ho gestiona el departament de Cultura i des del 2002 n'és responsable l'ICIC.

1991, la seu a Aquitània

Vint anys en provisional

S'obre la Filmoteca en uns antics cinemes de Sarrià, una seu provisional que ha durat 20 anys, on ha generat un públic fidel (unes 100.000 persones a l'any) i activitat constant, amb un pressupost de 3,5 milions el 2011.

2004, projecte a concurs

Un gran edifici d'autor

L'arquitecte triat és l'autor del Centre de Convencions del Fòrum, Josep L. Mateo. L'edifici és enorme: 6.000 m en sis plantes, dues de soterrades amb l'arxiu i les sales de projeccions (de 400 i 200 butaques), sala d'exposicions, biblioteca i oficines. El pressupost era d'11,8 milions i s'havia d'acabar el 2007.

2007, primera pedra

Incòmodes tràmits burocràtics

El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira posa la primera pedra en els terrenys de l'Illa Robadors cedits per l'Ajuntament, després de solucionar "tràmits burocràtics", segons van al·legar.

2008, troballes al subsòl

Un any més de retard

Les excavacions a la plaça Salvador Seguí van treure a la llum objectes de ceràmica de l'Edat de Bronze. L'abril del 2011 es va trobar un cos de dona del neolític i restes de la Galera, una presó del segle XVII. Les troballes van endarrerir les obres un any i van costar 1,5 milions d'euros.

2010, nomenat el director

Riambau guanya 19 candidats

Al febrer s'escull, també per concurs, el realitzador i historiador Esteve Riambau com a director de la nova etapa del centre. Aquest juny nomena Octavi Martí director adjunt.

2011, sense electricitat

L'electrificació no estava prevista

A l'abril s'adonen que no s'havia previst la connexió de l'edifici amb la xarxa elèctrica, un imprevist que s'allarga fins a l'agost. A l'abril, a més, hi ha importants filtracions d'aigua.

21 novembre, tanca la seu

Anunci oficial del trasllat

El 18 de novembre la Generalitat informa de les últimes sessions als Aquitània i de l'obertura de la nova seu l'1 de gener amb autoritats com el conseller, el director Bigas Luna, el director de la Filmoteca Española i entitats internacionals. L'acte s'anul·la, però els treballadors es traslladen. Al nou edifici també hi aniran els funcionaris de Promoció Cultural (a les antigues oficines, a canvi, s'hi traslladarà l'ICIC).

Gener 2012, data límit

Depèn de les obres a la plaça

L'Ajuntament demana que no s'inauguri el centre fins que la plaça Salvador Seguí estigui llesta, en principi a finals de gener, segons l'última data del consistori. Obrirà amb una retrospectiva dedicada a Bigas Luna, el cicle Memòries de la Guerra Civil i una exposició sobre la guerra.

2027, es podria tenir pagat

El finançament no està tancat

L'obra costa 15,7 milions, però s'encarirà perquè l'ICIC va negociar un préstec amb l'Institut Català de Finances que, incloent-hi les quotes, el manteniment de l'edifici i els interessos, podria arribar als 50 milions en 15 anys. El Govern vol renegociar quotes i terminis d'un projecte maleït.

stats