Publicitat
Publicitat

La Filharmònica de Viena retornarà un quadre robat pels nazis

L'orquestra, que va estar formada per militants nazis i va purgar jueus, intenta "lluitar contra el passat" i "esmenar les injustícies històriques"

La Filharmònica de Viena tornarà a una família francesa un valuós quadre que va ser robat pels nazis i entregat com a obsequi a l'orquestra el 1940 per un agent de la policia secreta vienesa.

Els hereus de l'últim propietari de l'obra, Marcel Koch, rebran 'Port-en-Bessin', signat per l'artista neoimpressionista Paul Signac, en una cerimònia aquest any, ha dit l'orquestra, en un nou pas per desfer-se de la seva passada connexió amb el nazisme. Prop de la meitat dels músics de la Filharmònica eren membres de partit nazi el 1942, quatre anys abans que Hitler s'annexionés Àustria. Tretze músics amb orígens o relació amb jueus van ser expulsats de l'orquestra i cinc van morir en camps de concentració.

"Hem intentat, durant anys, lluitar contra el passat de la Filharmònica de Viena i acceptar la nostra responsabilitat d'esmenar les injustícies històriques", ha dit el director de l'orquestra, Clemens Hellsberg, en un comunicat.

L'any passat, la Filharmònica ja va revocar les concessions que va fer durant el govern de Hitler a sis líders nazis

Els llibres que ens fan grans