FESTIVAL
Cultura 12/06/2013

Neix a Gràcia el Festiu, un festival de creació amb música, arts escèniques i gastronomia

Durant el mes de juliol, una trentena d'activitats que engloben diversos festivals dinamitzaran l'estiu al barri

Laura Fabregat
2 min

BarcelonaBarcelona acull Festiu, un festival de creació a Gràcia que aplega música, poesia, circ, teatre, dansa, performance, arts plàstiques i gastronomia en un únic certamen. El tret diferencial d'aquest festival vindrà de la mà d'una sèrie de tallers de creació multidisciplinar que són, segons assenyala un dels directors artístics de la festa, Víctor Nubla, "l'aposta més personal del festiu". Sota el leitmotiv 'Llenguatges artístics dialogats', aquests tallers col·lectius pretenen explicar què significa donar la mà a diferents llenguatges artístics i es destinen a qualsevol persona que tingui interès en la creació escènica. Aquestes classes són una de les cinc seccions que s'inclouran al festival, juntament amb la secció Art i Comerç, Barcino, nunOff i Dispositiu LEM d'Estiu.

Festiu se celebrarà del divendres 5 de juliol al diumenge 28 amb més de 30 activitats que posen l'accent en la diversitat. Aquest diumenge 16 de juny, però, es realitzarà un petit tast del que serà el festival de la mà d'Àgape, que és un projecte-laboratori de recerca cultural. La festa inaugural oferirà un espectacle al Mercat de l'Abaceria de Gràcia que integrarà música, poesia, performance i gastronomia i que, a la vegada, s'incorporarà a la festa 'Enrotlla't' organitzada pel mateix mercat. El duet poètico-teatral 'Accidents Polipoètics', format per Xavier Theros i Rafael Metlikovez, conegut pel seu humor agut i intel·ligent; el quartet instrumental 'Blow', que barreja diferents estils musicals com jazz, clàssica, rock o contemporània, i la companyia músico-teatral 'Residual Gurus', que parteix de materials reciclats per crear els seus instruments, s'uniran a aquesta celebració inaugural per corroborar-ne el gran pes que es cedeix a la varietat cultural. Com diu Nubla, serà un espectacle per gaudir-ne "veient-lo i també menjant". Totes les representacions artístiques estaran muntades en relació als continguts gastronòmics i, de retruc, tots els plats es prepararan d'acord amb el que oferiran els artistes. Els encarregats d'explicar les relacions entre l'art i la cuina seran els cuiners Vicente Estivalis, del Restaurant 68, i Marco Bellonzi, fundador del laboratori d'investigació gastronòmica GulaLab.

Pel que fa a les altres seccions que es duran a terme, Barcino actuarà com una plataforma per a propostes artístiques i audiovisuals que difícilment tindrien cabuda en una programació estable. NunOff programarà 22 grups de diferents disciplines, des de la música, el teatre i la dansa, que coincideixen en la seva mentalitat multidisciplinar. LEM d'Estiu, d'altra banda, proposarà dos esdeveniments sobre l'experimentació musical i la seva relació amb altres formes artístiques.

Amb Festiu, dirigit per Víctor Nubla i Víctor Àlvaro i impulsat per la xarxa d'entitats Nodes de Gràcia, el districte de Gràcia vol reafirmar-se com a pol de dinamització cultural de Barcelona. El primer plat de tot allò que oferirà el festival se servirà aquest diumenge, però el gruix de la festa està fixat per al juliol, amb almenys una activitat acordada per dia.

stats