Cultura 12/06/2013

El primer Festival de Bolero amara el Jamboree de passió

Xavi Serra
2 min

Barcelona."El bolero és sentiment de l'ànima, el cor en viu". Així va definir ahir el gènere musical més popular de Cuba una de les seves grans dives, Magdalia Hechevarría, la bolerista de capçalera del club El Gato Tuerto de l'Havana. "Jo no canto un bolero si no és per patir i fer patir. I, alhora, per ser feliç i fer feliç el públic", va rematar. Hechevarría inaugurarà la primera edició del Festival del Bolero Ron Varadero, que des del dijous 13 de juny i fins al dimarts 18 omplirà el Jamboree de passió, sentiment i música cubana de primera.

"Havia de ser al Jamboree", assegura Pere Pons, director del festival i de la sala de concerts. A finals dels anys 50, quan el local de la plaça Reial era encara una casa de mala reputació, el bolero ja sonava entre les seves parets; i durant els anys 70, ja al Jamboree, el mestre del jazz i amant del bolero Tete Montoliu va mantenir viu el gènere en les seves actuacions. Yanni Munujos, director artístic del festival, afegeix un argument: "Els que viatgem sovint a Cuba trobem a faltar el seu ambient canalla en tornar a Barcelona, però això al Jamboree no passa".

Homenatge a El Tosco

Munujos insisteix a qualificar la primera edició del festival de "modesta". El número de concerts -cinc- li dóna la raó, però la categoria dels convidats el contradiu. A banda d'Hechevarría, el festival comptarà amb el flautista i arranjador José Luis Cortés El Tosco, líder de NG La Banda, antic membre dels mítics Irakere i peça clau de la música afrocubana dels últims 25 anys. Cortés se sumarà a la formació d'Hechevarría com a flautista i director musical i serà homenatjat en una sessió especial dimarts vinent, 18 de juny, La gran descarga , que reunirà a l'escenari del Jamboree un bon grapat de músics, cantants i amics de Cortés per participar en una gran festa de música cubana. "Començarà a les 20 h, però no sé quan acabarà", alertava Pons. El Tosco tampoc faltarà al concert de diumenge, dia 16, a càrrec de la Jamboree Big Latin Band -considerada la millor orquestra europea de jazz llatí-, amb l'acompanyament vocal de Telva Rojas. No serà l'única proposta autòctona del festival: un dia abans, Jazz Machín interpretaran el llegat d'Antonio Machín en clau de jazz, una picada d'ullet a l'electrònica.

stats