FIRA DEL LLIBRE ANARQUISTA
Cultura 21/09/2018

El feminisme, el procés català i l’LGTBI, a debat

La VI Fira del Llibre Anarquista de Mallorca arriba aquest cap de setmana a la sisena edició

Magda Albis
3 min
El feminisme, el procés català i l’LGTBI, a debat

PalmaXerrades, paradetes de llibres, de fanzins, de distribuïdores i editorials, contacontes i concerts prendran aquest cap de setmana el parc de les Veles de Palma en la celebració anual de la cultura llibertària. La Fira del Llibre Anarquista de Mallorca arriba enguany a la seva sisena edició amb una programació d’esdeveniments per a totes les edats. “Són projectes que d’alguna manera transmeten una cultura anarquista de diversos tipus. Sempre hem intentat que hi hagi aquesta diversitat de formats. Es diu fira del llibre però hi ha llibres, il·lustracions, fanzins, teatre, música, tallers... Normalment hem intentat que pugui abarcar activitats de tot tipus de cultura antiautoritària”, comenta Bernat Amorós, un dels membres de l’assemblea que l’organitza.

Autosuficients

La fira sorgeix l’any 2013 com una activitat més impulsada per la Coordinadora Llibertària de Mallorca, quan ja es duien a terme esdeveniments semblants arreu de l’estat espanyol. La iniciativa, a més, està totalment autogestionada. “La fira no rep cap tipus de subvenció, ni la volem, ni tampoc cap tipus d’ajuda pública o privada. Cada any la fira es finança amb els seus propis mitjans, amb els doblers que aporta la gent.” Des de la coordinadora cada any editen material propi de la fira, com ara camisetes, xapes o davantals, que juntament amb el servei de barres i de menjar serveixen per autofinançar els costos de la fira, principalment els derivats de dur ponents, músics i partipants de fora de l’illa.

Les distribuïdores i editorials que es trobaran a la fira són d’àmbit local, de Catalunya i del País Valencià.

Feminisme i LGTBI

Les xerrades i presentacions de llibres que es duran a terme en aquesta edició estan dedicats al feminisme, a la història LGTBI i al territori. Ahir divendres, el cicle de xerrades es va encetar amb una ponència dedicada a les revoltes d’Stonewall, un referent de cultura queer i LGTBI. El dissabte al matí serà el torn de parlar de territori i la seva defensa i a l’horabaixa, Brigitte Vasallo oferirà una ponència titulada Cultura de la violació més enllà de la violació. El diumenge les xerrades es dedicaran al procés independentista català i a les interconnexions entre feminisme, anarquisme i independentisme. “Les activitats les triam entre les participants de l’assemblea i ens deixam endur un poc per les nostres pròpies sensibilitats. També tenim en compte el context sociopolític que hi pugui haver en aquell moment”.

Musica queer i antiespecista

Musica queer

El vespre del dissabte la fira acull concerts de projectes musicals de caire anarquista i amb un punt irònic i no convencional. “També podem ballar, no només llegir llibres i xerrar, i quina millor oportunitat que una fira per dur projectes que ens fan ganes, que no se solen veure a la majoria dels escenaris, encara que siguin alternatius”, comenta amorós.

Anit es podrà veure el directe del grup de València Ravachulas, que defineix el seu estil com a ‘petardeig polític marica’ i que fa versions en clau queer de cançons populars. Seguidament pujaran a l’escenari les cantautores de Madrid, Actitud, que amb el seu discurs antiespecista, s’han fet un lloc dins l’escena anarquista.

Programació d’esdeveniments de la Fira

Contacontes. Dissabte, 11 h

Les peripècies del ContaconTrans, a càrrec de Companyia La Lioparda Teatre.

Xerrada. Dissabte, 11.30 h

12 historias ludditas : oposició i sabotatge al progrés capitalista dins l’estat espanyol a càrrec de l’autor.

Xerrada. Dissabte, 17 h

Cultura de la violació més enllà de la violació per Brigitte Vassallo.

Concert. Dissabte, 21.30 h

Ravachulas i Actitud.

Xerrada. Dimenge, 12 h

El paper de la no violència en el procés independentista a càrrec de Peter Gerderloos.

Debat. Diumenge, 17 h

Terra de ningú. Perspectives feministes sobre la independència, amb Betlem Cañizar i Núria Comerma.

stats