MÚSICA
Misc 18/06/2019

Ferran Palau, Refree i Mazoni estrenaran novetats a Vic

Juliane Heinemann inaugurarà el 31è Mercat de Música Viva

i
Xavier Cervantes
3 min
Ferran Palau estrenarà cançons noves al Mercat de Música Viva de Vic.

BarcelonaUn viatge a la memòria de l’exili seguint els passos de Walter Benjamin obrirà el 18 de setembre la 31a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que manté l’estructura i el rumb artístic que el seu director, Marc Lloret, ha impulsat des del 2011, però sobretot en els últims tres anys. “Al principi el focus estava centrat en el retorn que genera, però en les últimes edicions hem entès que la programació musical també defineix el mercat, un espai que sense deixar de ser un mercat té una programació artística amb pes específic”, explica Lloret. La idea és saber llegir que una línia artística reflexionada i amb intenció comporta “inèrcies positives” en la part de la fira comercial.

Aquest és el fil que es pot seguir en l’oferta musical de l’edició que se celebrarà del 18 al 21 de setembre i que té un pressupost de 821.900 euros (similar al 2018): la Generalitat n’aporta 360.000; l’Ajuntament de Vic, 213.900; el ministeri de Cultura, 30.000; la Diputació de Barcelona, 25.000, i el patrocini de Cerveses Damm, 110.000 euros, segons les dades facilitades pel MMVV, que novament té l’Atlàntida com a centre neuràlgic tant de la part professional com de bona part dels més de setanta concerts, especialment dels que suposen estrenes. En aquest sentit destaquen les presentacions dels nous discos de Ferran Palau, Mazoni i Gertrudis i d’un nou projecte de Raül Fernandez, Refree, amb la cantant Lina: “És meravellós. Recull la tradició del fado amb perspectiva pop i guitarra elèctrica”, explica Lloret sobre aquesta aventura de Refree i Lina, que abans de passar per Vic s’estrenarà al festival La Mar de Músicas de Cartagena a finals de juliol.

Bombardejos i exili

L’espectacle inaugural serà la plasmació en directe de la proposta que va guanyar el premi Puig-Porret 2018: L’últim camí de Walter Benjamin, de l’artista berlinesa resident a Barcelona Juliane Heinemann. 79 anys després de la mort del filòsof alemany a Portbou, Heinemann fa servir la música electrònica i la improvisació jazzística per resseguir els camins de l’exili. La guien versos de Màrius Torres, Antonio Machado i Rilke, i l’acompanyen músics com Marcel·lí Bayer, Oriol Roca, Jordi Matas i Marko Lohikari, a més d’un dispositiu visual i lumínic dissenyat per Cube.

També hi haurà altres espectacles especials lligats a la memòria històrica, com Los cielos cabizbajos, un projecte del grup granadí Lagartija Nick, que manté la fidelitat al Mercat de Música Viva, on va estrenar Omega amb Enrique Morente i va presentar Los Evangelistas, el grup amb membres de Los Planetas. Los cielos cabizbajos és un homenatge a ciutats bombardejades (de Guernica a Sarajevo), i compta amb la veu narradora del periodista Jon Sistiaga i la participació a Vic d’un quartet format per músics del Conservatori del Liceu.

Altres cites destacades de la programació són la col·laboració del grup de flamenc-jazz Aurora, sorgit del Taller de Músics, amb el duo coreà Dul-da, i un nou espectacle de Nico Roig amb Tarta Relena que s’haurà de seguir a través d’auriculars. El cartell artístic inclou noves realitats de les músiques urbanes com el duo barceloní Aiala, clàssics de l’escena blues com AContra Blues i noves aventures de vells coneguts com Hijos del Trueno (amb exmembres de Tarántula, Surfing Sirles i Manos de Topo), a més d’altres artistes com Lorena Álvarez, Lidia Damunt, Marco Mezquida, Maria Rodés, Javier Ruibal, Maruja Limón i Joan Masdéu (interpretant cançons dels Whiskyn’s), entre d’altres. També hi haurà presència internacional fruit dels intercanvis amb altres fires europees com l’Eurosonic i un focus especial dedicat a Portugal.

Pel que fa als concerts a plaça i al Sucre, n’hi haurà de Koers, El Petit de Cal Eril, Dorian, Buhos, Lildami i el nou projecte de Joan Garriga al marge de La Troba Kung-Fú, entre d’altres.

stats