PRESSUPOSTOS DE CULTURA
Cultura 01/07/2011

Ferran Mascarell lamenta un pressupost "històricament baix"

Mascarell va comparèixer ahir al Parlament per explicar els pressupostos de Cultura i no està gens content amb els 302,4 milions del seu departament. Haurà de fer equilibris per assolir els objectius.

Sílvia Marimon
2 min
Mascarell i el diputat socialista Carles Puigdemont, president de  la Comissió de Cultura i Llengua, abans de la compareixença.

Barcelona.Cultura la continuarà ballant magra i això desespera el conseller Ferran Mascarell. L'ambiciós 2% dedicat a Cultura, una xifra que equipararia Catalunya amb la resta de països europeus, és lluny d'assolir-se. De fet, amb 302,4 milions d'euros -que representen un 0,9% del pressupost de la Generalitat de Catalunya-, és la més pobra de totes les conselleries. Agricultura o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tenen un pressupost més folgat. "És un pressupost històricament i enormement baix", va lamentar Mascarell. La retallada respecte al pressupost del juliol de l'any passat és del 12,6%: "Es pot viure, però no és el camí que el conseller de Cultura ni el mateix president de la Generalitat volen, però les circumstàncies són les que són i exprimirem fins a l'últim cèntim", va assegurar el conseller.

En la seva compareixença davant el Parlament per presentar els pressupostos del 2011, Mascarell va voler convèncer l'oposició de la necessitat de "transformar i modernitzar" la cultura i deslliurar-se dels "tics conservadors o interessos gremials". La reacció, però, va ser d'escepticisme. La portaveu del PSC, Consol Prados, va expressar la seva incredulitat davant la possibilitat que Mascarell faci realitat la seva fórmula de "-1+1x2", és a dir, restar ara per poder sumar al final de la legislatura i establir les bases per multiplicar per dos. Fins i tot el portaveu d'ERC, Pere Bosch, va reptar el conseller a recuperar el percentatge perdut en els pressupostos de l'any vinent.

Siguin quines siguin les crítiques, però, el conseller té força clar el camí a seguir. Davant el president del CoNCA, Francesc Guardans -que fins ara tenia poder per donar subvencions-, Mascarell va insistir en la necessitat de centralitzar les decisions pel que fa a les polítiques culturals. En un escenari en què "s'hauran de treure diners de sota les pedres", Mascarell vol prioritzar les polítiques actives de creació, a les quals destinarà un 77,6% del pressupost. Els que no en surten tan ben parats són els equipaments culturals, amb una retallada del 13,24%, i la protecció del patrimoni, que patirà una tisorada del 10,6%.

Malgrat els recursos migrats, Mascarell té projectes ambiciosos. Abans que acabi l'any vol tenir enllestit un clúster audiovisual i treure molt més rendiment al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i el proper octubre vol presentar el projecte d'un Centre Nacional de Fotografia. La setmana vinent, quan Xavier Trias sigui alcalde i l'Ajuntament de Barcelona tingui el mateix color polític que el govern català, es desencallaran moltes coses. S'anunciarà el futur del Canòdrom i el nom del nou director de L'Auditori.

stats