Cultura 08/08/2013

Fermin Muguruza: "Em frustra no poder cantar a Madrid pel veto del PP"

Fermin Muguruza, probablement el cantant en euskera més internacional, aterra a Mallorca. Demà divendres actuarà al palau d'Aiamans, a Lloseta

Ander Zurimendi
3 min

PalmaFermin Muguruza, probablement el cantant en euskera més internacional, aterra a Mallorca. Avui presentarà al CineCiutat el seu documental Zuloak , mentre que demà divendres actuarà al palau d'Aiamans amb els músics de la seva Kontrakanxa. El concert està cridat a fer història, ja que els doblers recaptats serviran per finançar el naixement d'Ona Mediterrània, que vol ser la ràdio en català de Balears. Muguruza expressa satisfacció per ser part d'aquest moment històric pel català a Mallorca i rememora la darrera visita a l'illa.

Ja feia molt de temps que no actuàveu a Mallorca!

Sí, la veritat és que fa sis anys d'ençà que vaig venir per darrer pic. Precisament amb la darrera gira gran que havia fet, per tocar a Porreres. Tenc molta relació amb Mallorca: hi he actuat amb Kortatu, amb Dub Manifest… I en conjunt amb la zona de parla catalana. A Barcelona hi vaig molt, a la sala Apolo i a tants altres llocs.

Cantareu a favor d'Ona Mediterrània, la futura ràdio en llengua catalana. Per què heu accedit a significar-vos amb aquesta causa?

Un mitjà de comunicació en la llengua pròpia és imprescindible… malgrat que arribi tard. Jo també he estat locutor de ràdio, a Egin Irratia, durant tres anys. Feia un magazín que aguantà fins que l'estat espanyol il·legalitzà i tancà la ràdio i el diari Egin .

Així que també sou del món comunicatiu.

Sí, des de la pròpia experiència, conec la importància de tenir un vehicle per expressar-nos en la nostra llengua. L'acompanyament de la veu d'una ràdio, els conceptes que sorgeixen, no haver de menester importar paraules d'altres mons…

Recentment heu tingut problemes per actuar a València, concretament a Burjassot.

Sí, però finalment hi vàrem poder actuar! Ara, una de les grans frustracions d'aquesta gira serà no poder entrar a Madrid per culpa de la pressió de la dreta rància per tal que cap sala no ens vulgui contractar; ni tampoc des de cap ajuntament. Em frustra no poder cantar a Madrid pel veto del PP.

Com pot existir encara la censura a l'estat espanyol?

És part del sistema, de la dreta que hi governa. I em fa vergonya i ràbia, perquè Madrid és una ciutat on reben molt bé el nostre missatge musical.

El darrer que sabem és que éreu pel Japó, seguint la gira No More Tour.

Si!! I a la Xina i a Austràlia. De fet, ha estat un dels trams més durs de la gira, per la distància quilomètrica, però també un dels més guapos. Dels més interessants, tot i que acabam de tornar i tenim un poc de jet lag ... Concretament, ara arribam de Sydney. Propera estació: Lloseta.

Aprofitau el viatge per presentar el documental Zuloak, justament avui en el CineCiutat. Quina història hi contau?

Són dones que intenten crear la seva obra de música, el seu propi grup. Però amb certa direcció, com els Sex Pistols i l'Andy Warhol Underground. I són dones del rock fet a Euskal Herria.

De quin gènere podem qualificar aquesta pel·lícula? Del fals documental?

És un docuficció en el qual es barreja una trama argumental de ficció amb passatges de realitat. Hi ha una dramatització d'escenes. Jo, la veritat, crec que és molt transgressor i transmèdia. Tot i així, té una història damunt el guió que després s'ha fet realitat, perquè realment ha sorgit la banda de música que explicam en el documental.

Quines col·laboracions de grups de l'escena musical basca hi ha en la pel·lícula?

Hem comptat amb Anari, Afrika, Inés (del grup Gose) i Aiora (de Zea mays).

stats