ART
Cultura 16/11/2012

Feministes en acció ocupen la Fundació Antoni Tàpies

Un arxiu amb 160 performances feministes des de la dècada dels 60 fins ara és la nova proposta que inaugura la Fundació Antoni Tàpies. El visitant pot veure vídeos i fotografies o accions en directe.

Sílvia Marimon
2 min
L'artista Jakob Lena Knebl ironitza sobre l'art del burlesque en format fotogràfic.

BARCELONA.Una dona nua davant el mar de Tel Aviv mou la pelvis i fa anar un hula-hoop de filferros que li esgarrrapen dolorosament la pell. Yoko Ono el 1964 i el 2003 convida el públic a estripar-li el vestit amb unes tisores. Una altra artista treu de passeig, com si fos un gos, un home. Són només alguns exemples de les 160 performances que recull re.act.feminism#2-A performing archive, un arxiu amb vídeos i fotografies que es pot veure a la Fundació Antoni Tàpies fins al 17 de febrer. És un projecte que va néixer a Berlín el 2007 i que va creixent amb el temps: "És un arxiu itinerant. Barcelona és la seva sisena estació, i en cada parada incorporem nou material", assegura la comissària Bettina Knaup. Així, les performances que es facin a la capital catalana se sumaran al projecte. Una serà Malarmat revisat , a càrrec de la veterana Esther Ferrer, que porta en el món de la performance des dels anys 60.

El projecte que es pot veure a la Fundació Tàpies vol, sobretot, oferir una visió històrica, intergeneracional i global d'aquesta manifestació artística. Més de les dues terceres parts de les p erformances que es poden veure són dels anys 60 i 70. Les comissàries col·laboren amb investigadores del Líban, el Paquistan, Egipte, el sud dels Estats Units, Europa de l'Est i els països llatinoamericans, entre d'altres. La interpretació d'una performance pot variar molt: depèn dels ulls de qui la mira. Per exemple, el cas de l'artista polonesa Natalia LL, que als anys 70 es col·locava sensualment diferents objectes de formes fàl·liques a la boca. "Per a Occident és un vídeo molt eròtic, per als polonesos -en aquell moment encara existia la Unió Soviètica- és el desig de consum en una societat on no hi havia productes de luxe", explica l'altra comissària, Beatrice Ellen Stammer.

stats