Art
Misc 16/01/2020

Evru/Zush reneix a la galeria Senda

L'artista torna a exposar a Barcelona després de dotze anys

i
Antoni Ribas Tur
3 min
L'artista Evru/Zush a la galeria Senda

BarcelonaEl galerista Carlos Duran coneix Evru/Zush des que era un adolescent, però no havia exposat la seva obra fins ara. Tornar a ser, que s'inaugurarà oficialment el 22 de gener tot i que ja es pot visitar, és una exposició especial per moltes raons: és la primera de l'artista a Barcelona en dotze anys, i la seixantena de petits dibuixos amb uns personatges amb rostre humà i cos de serp que hi exposa representen el seu retorn a l'art després d'un buit creatiu de quatre anys. "Evru/Zush va deixar de ser durant un temps. Va tenir una actitud gairebé nihilista, va renunciar a crear més", afirma Carlos Duran per explicar com tornant a l'art Evru/Zush va tornar a ser ell mateix. "El meu pla inicial era no fer res més i dedicar-me al jubileu", bromeja l'artista, que amb motiu de l'exposició canvia de nom i recupera el Zush del qual s'havia desfet quan es va convertir en Evru. "Abans pensava que Zush era un personatge menyspreable i ara l'he acceptat", diu.

Un dels personatges de la sèrie 'Nagas', d'Evru Zush

Evru/Zush va deixar de treballar fa set anys per raons de salut. Era un "workaholic" i dormia "quatre hores", com explica ell mateix, i per primera vegada a la seva vida es va allunyar de l'art per "dormir, passejar i prendre el sol". Fins i tot va deixar d'escoltar música. La cura va tenir efecte. "Els malalts crònics a vegades són dels que us matem a tots perquè ens tenen monitoritzats", etziba l'artista, que va ser una de les descobertes de la Biennal d'Istanbul del 2019.

Després de passar quatre anys submergit en "la solitud i el silenci", la troballa fa tres anys d'un quadern amb fulles estretes en una botiga de belles arts va ser un disparador per tornar a treballar, i va centrar-se en aquests dibuixos. "Són autoretrats emocionals –diu Evru/Zush–. Com que he fet personatges durant molts anys, fent els dibuixos he vist que alguns d'ells han tornat a venir". Tot i així, Evru/Zush sobretot es considera "un comunicador": "Soc com una antena que porta aquests éssers que estan en algun lloc". Mentre prepara l'exposició Evru/Zush es va adonar que aquests personatges recorden les nagas (divinitats hindús amb forma de serp). I, com expliquen a la galeria, les serps i el seu "procés natural de renovació i creixement" de la muda de la pell té a veure amb "la voluntat de transformació" constant de l'artista. Aquests punts d'inflexió "li permeten reflexionar sobre conceptes com la identitat i el pas del temps". "Així –afegeixen– el desig de la mort i renaixement és la declaració d'intencions d'un artista transgressor que es nega i reafirma cada vegada més rotundament i immortal".

Els personatges de la sèrie 'Nagas', d'Evru Zush tenen el rostre humà i cos de serp

El preu de cadascun dels dibuixos és de 1.800 euros, i l'exposició inclou la meitat dels que ha fet. Pel que fa a la selecció, l'artista ha donat prioritat als personatges alegres. Curiosament, Evru/Zush comparteix la dedicació al dibuix gairebé ritual amb un altre artista català d'ara molt diferent d'ell, Antoni Llena. Mentre que l'un és abstracte i gestual, Evru/Zush segueix explorant la seva "mitologia individual", que beu de referents com el surrealisme, l'art brut, la ciència i la mística, i també és conegut per ser un pioner a Catalunya en l'ús dels ordinadors per pintar i de l'art fet amb nous mitjans. A més a més, se l'ha relacionat amb l'art dels malalts mentals. Evru/Zush i Antoni Llena es coneixen des que tots dos van formar part del Grup del Maduixer. Evru/Zush assegura que són molt semblants "psíquicament".

Evru Zush considera els personatges de la sèrie 'Naga' "autoretrats emocionals"

L'art com una eina per curar-se

El nom real d'Evru/Zush és Albert Porta, i es va convertir en Zush el 1968 després de passar per l'hospital frenopàtic de Barcelona per possessió de marihuana. Precisament va ser un altre intern qui li va posar aquell nom. Des d'aquell moment creu en el poder terapèutic de l'art com una eina "d'autocuració", fins al punt que la gran exposició que li va dedicar el Macba l'any 2000 portava per títol Zush Tecura. I el 2009 va portar la seva instal·lació interactiva Tecura 4.0 a la Fundació Suñol. "Soc pioner a Catalunya de fer teràpia amb l'art, però ara ho fan a tot arreu. He fet molts tallers, sobretot amb esquizofrènics", conclou l'artista. L'exposició a la Senda estarà oberta fins al març.

stats