PREMIS DE L'ACADÈMIA DEL CINEMA ESPANYOL
Cultura 11/01/2012

'Eva' allarga la bona ratxa del cinema català als Goya

L'Acadèmia del Cine Espanyol torna a celebrar l'excel·lència del cinema català. Amb 12 nominacions, Eva competirà en la 26a edició dels premis Goya amb La piel que habito, que aspira a 16 premis.

Joan Faus
3 min
BRÜHL, BANDERAS I CORONADO
 01. Daniel Brühl a Eva.  02. Antonio Banderas. 03. La voz dormida té 9 nominacions. 
 04. José Coronado i No habrá paz... en cullen 14.

MADRIDPer segon any consecutiu, el cinema català irromp amb força a les nominacions pels premis Goya. Si l'any passat una pel·lícula d'època com Pa negre, d'Agustí Villaronga, va obtenir 14 nominacions i en va acabar guanyant nou, ara és la futurista Eva , opera prima de Kike Maíllo, la que opta a dotze guardons.

El primer llargmetratge de robots produït a l'estat espanyol va ser una de les grans sorpreses de l'acte de presentació de les candidatures, que va tenir lloc ahir en una atapeïda sala a la seu de l'Acadèmia del Cine. Eva és la tercera pel·lícula amb més nominacions, precedida -com era previsible- per La piel que habito de Pedro Almodóvar, amb un total de 16, i pel thriller No habrá paz para los malvados d'Enrique Urbizu, que en té 14.

No obstant, a diferència de Pa negre , la cinta de Maíllo s'ha quedat fora de la categoria de millor pel·lícula i és la gran candidata dels guardons més tècnics. El llargmetratge de la productora Escándalo Films i de l'escola Escac està nominat a categories de pes com la millor direcció novell (Maíllo), guió original, interpretació masculina protagonista (Daniel Brühl) i interpretació masculina de repartiment (Lluís Homar), però també en tot el reguitzell de categories tècniques, com música, so i efectes especials.

La pel·lícula de Maíllo combina una trama emocional centrada en els conflictes personals dels personatges amb una reflexió sobre la relació entre els homes i les màquines, amb una estètica retrofuturista i una posada en escena innovadora. "Parla molt bé de la pel·lícula com a entitat el fet que estigui nominada més enllà dels aspectes formals i tècnics, que han sigut molt elogiats per tothom", va explicar el realitzador a l'ARA.

Un dels altres grans protagonistes de la presentació d'ahir va ser Pedro Almodóvar, que ha rebut una "benvinguda generosa", segons va dir el seu germà Agustín, en el retorn a l'Acadèmia després d'anys de mala entesa. Entre les nominacions de la dramàtica i asfixiant La piel que habito , destaquen les de millor pel·lícula i director, en les que competirà amb el thriller No habrá paz para los malvados , el western Blackthorn. Sin destino de Mateo Gil , i el film històric de Benito Zambrano La voz dormida.

L'allau de nominacions de la cinta d'Almodóvar no li garanteix l'èxit a la cerimònia del 19 de febrer a Madrid. El director manxec va triomfar als Goya amb Mujeres al borde de un ataque de nervios, Todo sobre mi madre i Volver , però se'n va anar amb les mans buides amb Átame i Hable con ella . Cal recordar que l'Acadèmia ja va castigar fa uns mesos La piel que habito , quan va escollir Pa negre per representar Espanya als Oscars.

Els dos principals protagonistes de la pel·lícula d'Almodóvar, el psicòpata interpretat per Antonio Banderas i la pacient Elena Anaya, opten als guardons de millor interpretació protagonista. Banderas, que amb aquesta suma quatre nominacions als Goya, intentarà aconseguir el primer guardó. El mateix passa amb el seu principal rival, José Coronado, que ha estat nominat dues vegades més, i broda el paper de policia corrupte a No habrá paz para los malvados , ambientada en l'extraradi madrileny. Els altres dos candidats són Daniel Brühl -que ja va guanyar amb Salvador - per Eva , i Luis Tosar, que obté la sisena nominació -la tercera consecutiva, de les quals n'ha guanyat dues-, també per Mientras duermes .

Anaya, per la seva banda, competirà amb Verónica Echegui ( Katmandú. Un espejo en el cielo d'Iciar Bollaín), la mexicana Salma Hayek (La chispa de la vida d'Álex de la Iglesia) i Inma Cuesta (La voz dormida ). De fet, un dels moments més divertits de la presentació dels nominats va ser quan Cuesta i Lluís Homar, que s'encarregaven d'anunciar els designats, van reaccionar sobre l'escenari a les nominacions de tots dos. L'actor català, que opta a la categoria de millor interpretació masculina de repartiment per Eva, va tirar de sarcasme en dir que "havia hagut de fer de robot" per rebre la primera nominació.

Sorpreses i absències

Les sorpreses positives de les nominacions van ser Blackthorn. Sin destino i La voz dormida , dues pel·lícules que van passar sense pena ni glòria per les taquilles i que ara tornaran a ser exhibides. Que l'èxit comercial no garanteix la presència als Goya també ho sap Santiago Segura: el seu Torrente 4 , la cinta espanyola més vista de l'any, no opta a cap premi. Pel que fa a les absències, destaquen Mientras duermes de Jaume Balagueró, que té 15 nominacions per als Gaudí però només una per als Goya, com també No tengas miedo, de Montxo Armendáriz. La chispa de la vida de l'expresident de l'Acadèmia Álex de la Iglesia opta només a dos premis.

El cinema català també estarà representat en la categoria documental per Isabel Coixet ( Escuchando al juez Garzón) i El cuaderno de barro d'Isaki Lacuesta, sobre el pintor Miquel Barceló.

stats