LA CULTURA A DEBAT
Cultura 07/11/2012

Eufòria nacional, crisi cultural

Sílvia Marimon
2 min
Eva Piquer (ERC), Fernando Sánchez (PP), Àngels Ponsa (CiU), el periodista Francesc Cruanyes, Jordi Martí (PSC) i Dolors Camats (ICV), en el debat.

BARCELONAEncara no s'ha donat el tret de sortida a la campanya electoral, però ahir va començar el foc creuat entre les diferents formacions polítiques. L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya va convidar CiU, PSC, PP, ICV i ERC a debatre les seves propostes en matèria cultural.

Davant l'auditori de la Universitat Blanquerna, i amb el periodista Francesc Cruanyes com a moderador, tots els candidats van defensar la importància de la cultura: ha de ser prioritària i accessible. En aquest punt, aparentment, hi ha unanimitat. A partir d'aquí, però, hi ha moltes divergències. Fins i tot en els escenaris que plantegen.

Un escenari preocupant

Àngels Ponsa, convergent, i Eva Piquer, que es presenta com a independent a les llistes d'ERC, van defensar les seves propostes partint de la hipòtesi que Catalunya serà en un futur molt pròxim un estat independent. Ponsa va parlar de la necessitat de crear una estructura cultural estatal, d'Hisenda pròpia, d'una llei de mecenatge catalana i d'una diplomàcia que portaria la cultura catalana al món. Piquer va descriure la "futura república catalana": "Amb la independència, Catalunya sortirà reforçada, hi hauran més recursos, més capacitat de consum i tindrem l'estat al nostre costat".

El socialista Jordi Martí i l'ecosocialista Dolors Camats, però, no es van apuntar a l'eufòria independentista. Per ells l'escenari actual és preocupant. "Sense esperar supòsits futuribles, hem de parlar dels marges que tenim ara, és difícil posar llums llargs quan el que necessitem amb urgència és un pla de xoc ", va assegurar Camats.

Martí no es va mossegar la llengua a l'hora de criticar la gestió del govern de CiU: "Hem d'aturar el desballestament d'un ecosistema cultural que s'ha construït en els últims 30 anys". L'exdelegat de cultura de l'Ajuntament de Barcelona va dibuixar un escenari dramàtic: "El sistema públic està en perill; les companyies, condemnades a la inanició, i el sector empresarial ha rebut l'última garrotada amb l'IVA". Martí va llançar el guant a Convergència i va demanar a Ponsa que concretés quines retallades farà després de les que ja ha anunciat el ministeri. Ponsa no va donar cap xifra.

El món cultural, però, no tan sols està preocupat per les retallades. També per la falta de liquiditat. Una de les primeres mans que es van aixecar va ser la dels representants d'artistes. Volien que CiU concretés quan cobraran les subvencions. Ponsa va assegurar que aquesta és una de les principals preocupacions de la conselleria, però no va poder donar una data. Tampoc es va atrevir a dir quin percentatge del pressupost dedicarà a cultura: "Seria una irresponsabilitat concretar res", va dir. Els altres sí que s'hi van arriscar. ERC, PP, ICV i PSC van apostar pel 2%. Com va reconèixer Martí, però, ni en temps de bonança la cultura ha deixat de ser la Ventafocs: "Sempre hem estat per sota de l'1%".

stats