Cultura 13/12/2019

'Próxima' i quatre pel·lícules més per veure aquest cap de setmana

S'estrena 'Jumanji: Siguiente nivel', de Jake Kasdan, un nou lliurament de la famosa saga 'gamer'

Ara
3 min
Próxima

'Próxima'

Eva Green és una astronauta que s'afronta a dos reptes: distanciar-se de la Terra i de la filla

A Lo que hay que tener, la famosa novel·la d'investigació de Tom Wolfe sobre els herois de la carrera espacial als Estats Units, les dones no tenen altre rol que el de “valeroses esposes rere els astronautes”, com titula Life el reportatge fotogràfic que els dedica al llibre. La mística de la conquesta de l'espai exterior sempre ha format part d'un imaginari lligat a l'ideal masculí. Per alguna raó les joguines de referència del nen protagonista de Toy Story són un vaquer i un astronauta. Tot aquest llegat cultural omple el fora de camp de Próxima, el melodrama d'Alice Wincour. Continua llegint.

'Fin de siglo'

Lucio Castro debuta amb un estimulant melodrama romàntic entre dos homes que estrena Filmin

De la gran varietat de melodrames romàntics que s’han produït, el subgènere dels enamoraments casuals i a contrarellotge és potser un dels més fructífers, amb títols indispensables com Breu encontre (1945), el clàssic de David Lean, el díptic Abans de l'alba (1995) i Abans de la posta (2004), de Richard Linklater, o Weekend (2011), del britànic Andrew Haigh. Fin de siglo, opera prima de l’argentí Lucio Castro que estrena en cinemes la plataforma Filmin, també ens parla d’una parella –aquí dos homes: l'Ocho i el Javi...Continua llegint.

'Curiosa'

Aproximació fascinada a la relació entre Pierre Louÿs i Marie de Régnier al París de finals del XIX

A l'inici de Curiosa, un cartell explica el significat del títol: "Objecte o fotografia de caràcter eròtic. Terme de col·leccionista". Efectivament, el film de la cineasta Lou Jeunet posseeix la vitalitat i la pertinència d'una peça d'antiquari exposada en una vitrina, o d'una vella foto pornogràfica enganxada a un àlbum ple de pols. Jeunet aborda la relació passional entre Pierre Louÿs –autor de la novel·la La mujer y el pelele, que Buñuel va adaptar a la perversa Ese oscuro objeto del deseo– i la també escriptora Marie de Régnier al París de finals del segle XIX. Continuar llegint.

'Las buenas intenciones'

Una 'feel-good movie' francesa en què es troba a faltar l'acidesa d'Azcona i Berlanga

Al principi de Las buenas intenciones, la Isabelle reparteix fulls informatius dels seus cursos gratuïts de francès entre un grup d’immigrants sense sostre, els quals agafen els pamflets amb gran interès… i s’afanyen a utilitzar-los per a una foguera, ja que pal·liar el fred és una necessitat més urgent que l’idioma. Amb aquest gag d’obertura, la pel·lícula de Gilles Legrand pràcticament esgota les reserves d’àcid per satiritzar la poca efectivitat dels mecanismes d’assistència social. Continua llegint.

'Jumanji: Siguiente nivel'

The Rock recrea la gestualitat rondinaire de Danny DeVito

L’any 2017, el director Jake Kasdan i el guionista Chris McKenna van saber esprémer a Jumanji: Benvinguts a la jungla el potencial profètic d’una saga nascuda als 90 amb un peu en el passat (el dels jocs de taula i les aventures de Jules Verne) i l’altre en la cultura digital. Kasdan i McKenna van concebre un Jumanji per a la era post- Matrix i Avatar, en què el drama i l’humor ja no sorgien del disseny d’una realitat fantàstica, sinó de la interacció entre uns jugadors “reals” –un quartet de nois i noies hereus d ’El club dels cinc de John Hughes– i els seus avatars virtuals. Continua llegint.

stats