CINEMA

Estrena de 'Postcards & Memories', dedicat al fotògraf Josep Planas Montanyà

La presentació és aquest dimecres, 21 de juny, a les 20 hores a l'auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma

La pel·lícula documental 'Postcards & Memories' sobre Josep Planas Montanyà. / ARA BALEARS

La Perifèrica Produccions, Alè Produccions i el Fons d'Arxiu de Casa Planas estrenen ' Postcards & Memories', un documental dedicat a la vida i obra del fotògraf Josep Planas Montanyà dirigit per Cesc Mulet i Pablo Bujosa.

'Postcards and Memories' és una pel·lícula sobre la memòria, el turisme, la nostàlgia i l'hedonisme. També tracta l'oci, la diversió, l'amor i el paisatge. És un documental sobre l'inqüestionable poder de la imatge i la comercialització dels records, però també és un homenatge a una illa que ja no existeix.

Josep Planas Montanyà no fou l'inventor de la postal, però sí el primer a entendre que la seva elaboració s'havia de fer des d'una perspectiva industrial. Després de gairebé sis dècades d'activitat ininterrompuda, el seu arxiu dormita ara devora les runes del vell cinema Lumière. Al seu magatzem hi ha la seva vida sencera, la passió per la mar, el descobriment del ' souvenir', un helicòpter i els vestigis de vint-i-dues botigues dedicades a cultivar una fantasia col·lectiva: la del turisme com a forma d'evasió.

La vida de Josep Planas és una vida marcada per la utopia turística, és també la vida d’un atleta accidental, la d’un empresari que topa amb l’èxit de manera casual, la d’un home que descobreix la poesia a través de la imatge. Josep Planas i Montanyà és, entre moltes altres coses, un fotògraf i un col·leccionista compulsiu. És també el fundador de Casa Planas. Als arxius de Casa Planas hi descansa una part important de la història del turisme a Espanya.

La peça audiovisual de 54 minuts rep el suport de TVE, TVC, IB3 i la col·laboració del Consell de Mallorca i l'Agència de les Illes Balears. La presentació és aquest dimecres, 21 de juny, a les 20 hores a l'auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

La projecció s'emmarca dins un cicle documental per commemorar el 25è aniversari de la Fundació i serà presentada per Maria Josep Mulet, professora d'Història de la Fotografia de la Universitat de les Illes Balears. Després hi haurà un col·loqui amb la família Planas i els directors del documental.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF