Anecdotari
Cultura 24/02/2013

Estadístiques i curiositats dels Oscars 2013

2 min

Clooney, polifacètic

George Clooney, productor del film Argo , s'ha convertit en l'individu nominat en més categories de la història dels Oscars: actor, actor secundari, guió original, guió adaptat, director i pel·lícula.

Haneke, pioner

Si Michael Haneke guanya l'Oscar al millor director, serà el primer director d'un film en llengua no anglesa a fer-ho. Si guanya Spielberg, sumarà tres Oscars com a director i igualarà Frank Capra i William Wyler.

El rècord de Day-Lewis

Si guanyés l'Oscar, Daniel Day-Lewis seria el primer actor d'un film de Spielberg a conquerir l'estatueta. També seria el primer actor que guanya un Oscar interpretant un president dels Estats Units.

El club dels tres

De Niro, Sally Field i Denzel Washington poden sumar-se -si guanyen- al club dels posseïdors de tres Oscars, format per Jack Nicholson, Katharine Hepburn (amb 4), Ingrid Bergman, Walter Brennan i Meryl Streep.

Alcohol a dojo

Denzel Washington és el 19è actor nominat a l'Oscar per interpretar un alcohòlic. El 1983 els cinc nominats (Michael Caine, Robert Duvall, Tom Conti, Albert Finney i Tom Courtenay) interpretaven alcohòlics.

Arribar i moldre

Quvenzhané Wallis, de 9 anys, és la nominada més jove de la història. Si guanya, seria la sisena actriu a tenir l'Oscar pel seu debut. Si guanya Benh Zeitlin, seria el setè director a guanyar amb l' opera prima .

Negats per a l'Oscar

Amy Adams ( The Master ) té 4 nominacions i cap Oscar. I el músic Thomas Newman i el director de fotografia Roger Deakins, nominats per Skyfall , acumulen respectivament 11 i 10 nominacions i no n'han guanyat cap.

El Bond més nominat

Skyfall és el film de la saga Bond amb més nominacions (5) en la història dels Oscars. Només dos films de Bond han guanyat un Oscar: Goldfinger pel so i Operació tro pels efectes visuals.

stats