Cultura 26/04/2018

Escriptors gallecs en defensa dels drets cívics dels catalans

L'AELG expressa la solidaritat amb els presos i rebutja la judicialització de la política

Ara
2 min
Llaç groc en una rosa vermella a la Diada de Sant Jordi del 2018

BarcelonaL'Associació d'Escriptores i Escriptors en Llengua Gallega (AELG) ha publicat un comunicat titulat 'En defensa de la cultura i la llengua catalanes. En defensa dels drets cívics'. L'AELG es pronuncia contra "la judicialització de la política catalana" i expressa la solidaritat amb "tots aquells que es veuen privats dels drets cívics i, en la feina literària, amb les persones que veuen impossibilitada la seva activitat escrita d'una manera normal".

El comunicat, signat per president del consell directiu de l'AELG, Cesáreo Sánchez Iglesias, i per la secretària general, Mercedes Queixas Zas, és el següent:

"L'Associació d'Escriptores i Escriptors en Llengua Gallega, després d'aquest 23 d'abril i d'una diada de Sant Jordi que no va tenir l'ambient festiu que caracteritza sempre aquesta celebració, vol expressar la preocupació per la situació en què es troba avui la llengua catalana i la seva literatura.

Ens definim, com a literatura gallega, per l'ús de la llengua pròpia del país, el gallec, i ens agermanem amb les llengües i literatures que encara no disposen de tots els estàndards de normalitat. A més, és tradicional la celebració de trobades 'galeuscanes', és a dir, la col·laboració permanent entre escriptores i escriptors de les literatures gallega, catalana i basca, que desitgem que no es vegi interferida per decisions polítiques que perjudiquen la seva existència, tal com el dia 23 d'abril va perjudicar la celebració d'una diada tan singular.

Avui continuen en presó preventiva persones que a la seva condició de representants públics catalans, hi afegeixen la seva activitat com a escriptores i escriptors. A més, en altres casos hi ha periodistes o escriptors processats pels seus escrits. Per això, des de l'Associació d'Escriptores i Escriptors en Llengua Gallega, tal com van fer altres intel·lectuals i escriptors internacionals, expressem la preocupació per la situació i la solidaritat amb aquells que es veuen privats dels seus drets cívics i, en la feina literària, amb les persones que veuen impossibilitada la seva activitat escrita i publicística d'una manera normal. Ens afegim així al clam que des de l'àmbit intel·lectual i literari ja va donar peu a manifestos com el signat fa un mes per Daniel Pennac i Erri De Luca, entre d'altres, a 'Le Monde'.

L'AELG espera que triomfin la paraula i el diàleg –aliment de la literatura– i que s'acabi aviat la judicialització de la vida política catalana, perquè aquesta situació està interferint en la creació en llengua catalana i està condicionant la llibertat d'expressió, que és el pilar imprescindible per construir una societat democràtica i un dels béns més valuosos amb què pot comptar un poble. La literatura és el regne de la llibertat d'idees i de sentiments, que han de ser exposats lliurement i han de circular lliurement, pel bé de cada societat particular i de la humanitat en general."

stats