Literatura
Cultura 20/08/2013

Mor l'escriptor nord-americà Elmore Leonard als 87 anys

Novel·lista i guionista, va despuntar en el gènere negre i en el 'pulp'. La pel·lícula 'Jackie Brown', de Quentin Tarantino, es va basar en una de les seves novel·les, 'Rum punch'

Jordi Nopca
1 min
Elmore Leonard

BarcelonaL'escriptor Elmore Leonard (1925–2013) es va donar a conèixer a la dècada dels 50 publicant novel·les 'pulp' ambientades a l'Oest. Nascut a Nova Orleans, va créixer fascinat per gàngsters com Bonnie & Clyde i pel beisbol, dos temes que serien molt presents en obres com 'Rum punch', 'Un tipo implacable' i Persecución mortal', totes tres a Alianza editorial (no hi ha traduccions catalanes disponibles).

Dos dels punts forts de les novel·les de Leonard són el realisme brut i la força dels diàlegs. Una de les seves normes d'escriptura era, precisament, 'reescriure els passatges que sonaven literaris'. És lògic, per tant, que Leonard fes fortuna al món del cinema: 19 de les seves novel·les han estat convertides en pel·lícules, algunes de les quals compten amb guió de l'autor. A banda de 'Jackie Brown', de Quentin Tarantino –basada en 'Rum Punch'–, Leonard va inspirar, entre d'altres, 'Home', protagonitzada per Paul Newman i 'Cat Chaser', dirigida per Abel Ferrara.

Una de les últimes adaptacions va ser a la sèrie 'Justified' (2010), basada en Raylan Givens, protagonista de les novel·les 'Pronto' (1993) i 'Riding the rap' (1995). L'última novel·la publicada per l'escriptor, mort als 87 anys, ha estat 'Raylan', publicada per Alianza l'any 2012.

stats