CINEMA
Cultura 09/06/2013

El món del cinema acomiada Elías Querejeta, que "va treure el cinema espanyol de l'espanyolada"

Wert, Bayona, Miñarro, González-Macho o Isona Passola destaquen el risc i atreviment d'un productor que va apujar el nivell del cinema

Ara
2 min

BarcelonaArran de la mort del productor Elías Querejeta, aquest diumenge el món del cinema ha destacat la rellevància del difunt amb aquestes paraules:

- La productora Gracia Querejeta: "Se n'ha anat l'Elías Querejeta productor, i també Elías Querejeta, el meu pare", ha dit la directora. Al tanatori madrileny ha anunciat que no hi haurà cap acte especial, "a banda de l'estrictament familiar", per recordar al cineasta, i les restes seran incinerades demà al matí al mateix tanatori de La Paz de Tres Cantos.

- El director de l'Acadèmia de Cinema, Enrique González Macho: Se'n va "no només el gran productor del cinema espanyol sinó també del cinema europeu". Era "un home diferent i molt arriscat". "Des de l'època més fosca, quan a Espanya es feia un cinema pla, ell sempre va ser atrevit. La prova és que les seves pel·lícules, siguin del director que siguin, porten la seva marca". "Va ser tot un referent en el cinema espanyol", ha subratllat el productor càntabre.

- El director Juan Antonio Bayona: "Sempre recordaré 'Tasio' (1984) com una de les pel·lícules que més em van impactar de nen".

- El productor Luis Miñarro: "Amb unes condicions polítiques contràries, va apostar per un cinema de contrast i d'essència democràtica, quan ho tenia tot en contra. I també va ajudar a consolidar els millors directors d'Espanya: Erice, Saura..."

- La productora Isona Passola: "Va ser qui va treure el cinema espanyol de l'espanyolada, ell va ser qui va apujar el nivell, amb Saura i Erice, i va fer que el cinema espanyol fos considerat a nivell internacional, anant a Berlín. Era un tipus molt potent, fort, provocatiu, àgil, agut. Perquè venia del món de la creació, era guionista, va donar molta importància a la qualitat artística. Va ser hàbil esquivant la censura franquista i va produir els grans cineastes bascos des de Madrid. Quan es van decidir les ajudes públiques de la llei del cinema, ell ens va donar suport al cinema fet en català, basc i gallec".

- El director Carlos Bardem: "Mor Elías Querejeta, que va saber produir cinema universal, magnífic, des d'allò local, Espanya. I mor veient el nostre cine assassinat".

- El director Montxo Armendáriz: "Ha mort Elías Querejeta, referència obligada per entendre una època del nostre cinema i una forma de produir-lo".

- El ministre de Cultura, José Ignacio Wert: "La importància d'Elías Querejeta per al cinema espanyol és difícil d'exagerar. Una part molt important del cinema de qualitat que s'ha portat a la pantalla en aquest país en les últimes dècades porta el segell de Querejeta com a productor. Querejeta ha sigut un productor compromès, fanàtic de la qualitat, idealista del seu ofici. A través del seu cinema el món ha pogut accedir a una realitat d'Espanya gairebé sempre crítica, poc complaent, però sempre radicalment honesta".

- L'actor Juan Diego Botto: "Se'n va una figura de productor que ja gairebé no existeix a Espanya, perquè ell era un creador, no només posava els diners".

stats