Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Un exemplar de la primera edició de 'El gran Gatsby', subhastat a Nova York per gairebé 85.000 euros

A la subhasta de Sotheby's també es va vendre una obra de la poeta francesa del segle XVI Louise Labé per 365.000 euros i diverses cartes i obres de William Faulkner. El manuscrit del discurs d'acceptació del Nobel per part de l'autor de 'Mentre agonitzo' no es va arribar a vendre

Un exemplar de la primera edició de 'El gran Gatsby', de Francis Scott Fitzgerald, publicada el 1925, ha estat subhastat a Nova York per gairebé 85.000 euros en una licitació organitzada per Sotheby's en què es van oferir llibres i manuscrits d'autors destacats de la literatura universal.

La novel·la americana, ambientada a Nova York als anys 20 i considerada l'obra clau del seu autor, torna a estar de moda després de l'èxit de la recent adaptació cinematogràfica realitzada per Baz Luhrman i protagonitzada per Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire i Carey Mulligan. Aquesta primera edició, que compta amb una nota escrita per l'autor, llueix la portada de Francis Cugat –germà de Xavier Cugat–, on va plasmar la tristesa d'un rostre femení sobre un cel de llums i fantasia de Nova York. En els últims mesos l'interès per la novel·la ha crescut molt, i prova d'això és que les vendes de la versió en paper i digital s'han multiplicat i ja aspira a convertir-se en un dels llibres més venuts del 2013, almenys en anglès.

El discurs d'acceptació del Nobel de Faulkner, encara per vendre

Durant la subhasta també es va oferir un selecció molt personal de cartes, esborranys manuscrits i dibuixos de William Faulkner (1897–1962) a través dels quals es poden entrellucar els moments clau de la vida del cèlebre autor nord-americà. Malgrat que mai s'havia ofert en una subhasta una selecció com aquesta, el document més valuós, el manuscrit del seu discurs d'acceptació del premi Nobel de literatura que va rebre el 1950, es va quedar sense comprador.

Es tracta de sis pàgines, una d'elles, mecanografiada, amb anotacions, correccions i guixades fetes per un dels escriptors més influents de la literatura universal. Segons Sotheby's, Faulkner va elaborar aquest esborrany durant una estada a l'hotel Algonquin de Nova York, i conté diferències significatives respecte a la versió final que va llegir a la cerimònia dels Nobel.

Els col·leccionistes també van adquirir una obra de la poeta francesa Louise Labé, venuda per 365.000 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF