Eivissa acull les primeres Jornades Locals sobre Memòria Històrica

Organitzades per l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, tindran lloc del 5 al 7 de novembre

"La isla se llama Ibiza. Forma parte del archipiélago balear. Cuando el sol aparece todo reverbera,  pues los muros están blanqueados por calas vibradoras...", escrivia María Teresa León a 'Memorias de la melancolía', publicat a Buenos Aires l'any 1973. Aquestes són les paraules d'una escriptora transgressora i compromesa de la generació del 27, a qui el cop d'estat franquista va agafar a Eivissa. I el fragment citat és el que s'ha escollit per introduir el programa de les primeres Jornades Locals sobre la Memòria Històrica, que han organitzat l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera i l'Ajuntament d'Eivissa, i que tindran lloc del 5 al 7 de novembre.

Coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil, el tema d'aquestes jornades de divulgació històrica serà l'exili de l'any 1939. El gruix de les xerrades es faran a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa de 19 a 20.30 hores, tot i que també se'n faran a l'Escola d'Adults i a diversos instituts del municipi. L'entrada i participació en tots els actes és gratuïta i els alumnes de la UIB que s'hi vulguin matricular tindran un certificat d'assistència.

Així, a través de conferències, rutes per la ciutat i visites guiades, aprofundiran en la història recent de les Pitiüses i les Balears, sobretot pel que fa al franquisme, la Guerra Civil i la II República. Així, dimarts dia 5 hi haurà, entre d'altres, les conferències 'La causa general a Eivissa i Formentera', a càrrec de la historiadora Francisca Riera, i 'De la memòria de Franco a la memòria de la democràcia a les Pitiüses: escriptors, historiadors i entitats memorialistes, conduïda per Manel Santana, historiador i professor.

El dimecres 6, la historiadora Neus Escandell parlarà de la vida social i la quotidianitat a les Pitiüses durant la II República; Dolors Marín, doctora en Història, aprofundirà sobre l'herència anarquista a les Pitiüses, "unes veus oblidades"; i l'historiador Maurici Cuesta impartirà la conferència titulada 'Proposta de posada en valor d'espais, noms i elements vinculats a la memòria històrica d'Eivissa'. Entre els actes del dijous 6, hi haurà la xerrada de la directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera sobre la fosa de Sant Ferran a través de cinc històries personals; mentre que David Ginard, historiador i professor de la UIB, parlarà sobre dones i repressió franquista a les Illes Balears.

Al matí del mateix dia serà quan hi haurà una "ruta per la memòria" a càrrec de Lluís Ruiz, president del Fòrum de la Memòria d'Eivissa i Formentera, que constarà d'un recorregut pels espais de la ciutat vinculats a la memòria. I també s'ha programat una visita guiada al cementeri de Vila, que serà acompanyada per Almudena García-Rubio, directora d'excavacions d'Aranzadi.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF