Cultura 27/10/2019

Eivissa acull les primeres Jornades Locals sobre Memòria Històrica

Organitzades per l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, tindran lloc del 5 al 7 de novembre

E. N.
2 min
Eivissa acull les primeres Jornades locals sobre memòria històrica

Palma"La isla se llama Ibiza. Forma parte del archipiélago balear. Cuando el sol aparece todo reverbera, pues los muros están blanqueados por calas vibradoras...", escrivia María Teresa León a 'Memorias de la melancolía', publicat a Buenos Aires l'any 1973. Aquestes són les paraules d'una escriptora transgressora i compromesa de la generació del 27, a qui el cop d'estat franquista va agafar a Eivissa. I el fragment citat és el que s'ha escollit per introduir el programa de les primeres Jornades Locals sobre la Memòria Històrica, que han organitzat l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera i l'Ajuntament d'Eivissa, i que tindran lloc del 5 al 7 de novembre.

Coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil, el tema d'aquestes jornades de divulgació històrica serà l'exili de l'any 1939. El gruix de les xerrades es faran a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa de 19 a 20.30 hores, tot i que també se'n faran a l'Escola d'Adults i a diversos instituts del municipi. L'entrada i participació en tots els actes és gratuïta i els alumnes de la UIB que s'hi vulguin matricular tindran un certificat d'assistència.

Així, a través de conferències, rutes per la ciutat i visites guiades, aprofundiran en la història recent de les Pitiüses i les Balears, sobretot pel que fa al franquisme, la Guerra Civil i la II República. Així, dimarts dia 5 hi haurà, entre d'altres, les conferències 'La causa general a Eivissa i Formentera', a càrrec de la historiadora Francisca Riera, i 'De la memòria de Franco a la memòria de la democràcia a les Pitiüses: escriptors, historiadors i entitats memorialistes, conduïda per Manel Santana, historiador i professor.

El dimecres 6, la historiadora Neus Escandell parlarà de la vida social i la quotidianitat a les Pitiüses durant la II República; Dolors Marín, doctora en Història, aprofundirà sobre l'herència anarquista a les Pitiüses, "unes veus oblidades"; i l'historiador Maurici Cuesta impartirà la conferència titulada 'Proposta de posada en valor d'espais, noms i elements vinculats a la memòria històrica d'Eivissa'. Entre els actes del dijous 6, hi haurà la xerrada de la directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera sobre la fosa de Sant Ferran a través de cinc històries personals; mentre que David Ginard, historiador i professor de la UIB, parlarà sobre dones i repressió franquista a les Illes Balears.

Al matí del mateix dia serà quan hi haurà una "ruta per la memòria" a càrrec de Lluís Ruiz, president del Fòrum de la Memòria d'Eivissa i Formentera, que constarà d'un recorregut pels espais de la ciutat vinculats a la memòria. I també s'ha programat una visita guiada al cementeri de Vila, que serà acompanyada per Almudena García-Rubio, directora d'excavacions d'Aranzadi.

stats