Eduard Molner guanya el primer Premi Teresa Cunillé

Aconsegueix el guardó per l'obra 'Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu'

El treball Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l'ull viu. Un exemple d’èxit del Paral·lel, d'Eduard Molner, ha guanyat el primer Premi Teresa Cunillé atorgat aquest dilluns per la Propietat del Teatre Romea amb la col·laboració de l'Institut del Teatre de Barcelona. En aquest treball, l'autor recupera la historia de l'estrena de l'obra Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu, de Josep Amich i Bert, Amichatis i Gastó A. Màntua, el 15 d’abril del 1922 al Teatre Espanyol del Paral·lel de Barcelona. L'obra va ser interpretada per la Gran Compañía de Vodevil i Grandes Espectáculos Santpere-Bergés, i tracta sobre un triangle amorós entre la minyona Marieta, el soldat Pauet i el pintor republicà Sebastià, que s'emmarca en la convulsa Barcelona del 1840.

En el seu treball, Molner analitza àmpliament els continguts de la peça i el seu impacte en l'imaginari popular i en el teatre posterior, així com la seva continuïtat com a sarsuela i com a pel·lícula.
Segons Molner, l'impacte cultural "d'aquest univers de la Marieta el podem resseguir a partir dels rastres que han deixat en la premsa publicada l’aparició dels seus motius en activitats populars de diferent tipus com ara balls o festes de disfresses, acudits, i esments del seu imaginari en diversos actes socials".

Molner és historiador, professor de teatre i escriptor, doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona, actualment és el cap d’estudis del grau en arts escèniques de la Universitat de Girona (UdG) impartit a l’escola Universitària ERAM. Ha estat comissari de l’exposició Paral·lel 1894-1939, que es va poder veure al CCCB del novembre del 2012 al febrer del 2013, amb Xavier Albertí (Premi de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya 2013 i Aplaudiment FAD Sebastià Gasch 2013). És autor del llibre Sala Beckett 20 anys (Sala Beckett, 2009). És coautor també del llibre Carrer i escena. El Paral·lel 1892-1939 (2012, Viena Edicions i Ajuntament de Barcelona). Codirigeix l'equip de Barcelona-Girona (ERAM-UdG) del projecte de recerca internacional Pleasurescapes Port Cities. Transnational Forces of Integration, un projecte de recerca dotat amb fons europeus, al voltant de la cultura popular en ciutats portuàries europees, amb les ciutats d’Hamburg, Göteborg i Rotterdam.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF