Cultura 10/09/2018

Editors i escriptors illencs participen en la Setmana del Llibre en Català

A més de l'IEB, han acudit a Barcelona l'Institut d'Estudis Eivissencs i l'Institut Menorquí d'Estudis

Ara Balears
2 min
Estand de l'IEB a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona.

PalmaEls editors i escriptors de les Illes Balears participen en la 36a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebra a Barcelona fins al 16 de setembre. És la segona vegada que la literatura illenca disposa d'estand propi en aquest esdeveniment. A més, l'IEB i el Gremi d'Editors s'han encarregat d'organitzar un grapat d'activitats. La novetat d'enguany serà la presència de l'Institut d'Estudis Eivissencs i de l'Institut Menorquí d'Estudis.

Algunes de les activitats que s'han organitzat des de l'IEB juntament amb el Gremi d'Editors són signatures de llibres, presentacions diverses, lectures poètiques, un concert de petit format amb Joan Miquel Oliver (organitzat per Enderrock) i una taula rodona amb el títol 'Josep M. Llompart. 25 anys després', a càrrec de la comissària de l'Any Llompart, Pilar Arnau; el catedràtic Joan Mas i Vives, i el director de l'IEB Francesc M. Rotger.

Alguns dels noms illencs que representaran la literatura balear són Pep Tosar, Pau Faner, Joan Josep Barceló, Aina Bestard, Artur Portes, Sebastià Bennasar, Pilar Arnau, Joan Mas i Vives, Pau Vadell, Tomeu Crespí, Laia Martínez, Elisabet Abeyà, Melcior Comes, Esperança Llabrés, Pere Perelló, Sebastià Portell, Maria Escalas, Miquel Bezares, Carme Riera i Margarita Ballester.

La Setmana del Llibre en Català se celebra des de divendres 7 fins a diumenge, 16 de setembre, a l’avinguda de la Catedral, a Barcelona. És una fira que reconeix la tasca de les editorials que editen en català, a més de ser un punt de trobada entre lectors, llibreries, editorials i revistes que editen en català. S’hi organitzen diversos tipus d’activitats com lectures en veu alta, sopars literaris, taules rodones i nits de música i cinema.

Com a novetat, en aquesta 36a edició, la nit del 14 de setembre la Setmana obrirà fins a les dotze de la nit per gaudir d’una programació especial i comprar llibres i passejar per la fira de nit.

Aquesta edició de la Setmana té com a lema el compromís amb la llibertat d'expressió i atorgarà el premi Trajectòria a Guillem Terribas, fundador de la Llibreria 22 de Girona. El 2014 aquest guardó es va concedir a l'escriptora mallorquina Carme Riera.

Per segon any consecutiu, l’Institut Ramon Llull (IRL) convida 18 editors i agents literaris de 16 països diferents, en col·laboració amb la Setmana del Llibre en Català, del 9 al 14 de setembre. L’objectiu d’aquesta convidada és que els professionals puguin conèixer el món editorial català i gaudir de xerrades i activitats literàries amb els protagonistes del sector del llibre en català.

Dels 18 professionals convidats, 10 s’especialitzen en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil, i hi faran quasi 400 reunions de feina.

A més, l’Institut Ramon Llull (IRL) i la Setmana del Llibre en Català, una vegada més, han estès la seva col·laboració a fi d’oferir al públic assistent un estand dedicat a la venda i exposició de títols traduïts. Es posaran a la venda edicions estrangeres d’obres originals en català, entre les quals destaquen cinc llengües: el castellà, el francès, l’anglès, l’italià i l’alemany. A més a més, s’exposaran exemplars de traduccions de literatura en català a altres llengües de tot el món. A través d’una carta signada per l’IRL i la Setmana del Llibre en Català, i enviada als consolats i els instituts culturals vinculats a les llengües incloses a l’estand, s’han encoratjat diplomàtics, turistes, viatgers i residents d’orígens ben diversos a reunir-se a l’avinguda de la Catedral per tal de descobrir que la literatura en català també parla el seu idioma.

stats