Ara Llegim
Cultura 21/08/2013

Barcino publica en alemany 'Lo somni', de Bernat Metge

El llibre es publica coincidint amb el 600 aniversari de la mort del seu autor. Ha estat traduït per Roger Friedlein i s'afegeix a la recuperació de March, Turmeda, Llull i Jordi de Sant Jordi començada el 2007

Ara
2 min

BarcelonaL'editorial Barcino, en col·laboració amb l'alemanya Lit Verlag, publica 'Der Traum', la traducció de l'obra capital de Bernat Metge (1346-1413), escrita el 1399. Editat per Alexander Fidora i traduït per Roger Friedlein, el volum s'emmarca dins el projecte que l'editorial Barcino inicià el 2007 per tal de posar a l'abast del públic alemany els autors emblemàtics de la literatura medieval catalana. Metge s'uneix a March, Turmeda, Llull i Jordi de Sant Jordi, ja publicats.

El llibre, que es publica coincidint amb el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge, inclou una extensa introducció que situa l'autor medieval en el seu context històric i explica el contingut de l'obra, ja que l'estreta relació entre aquests dos factors és determinant per entendre el sentit de 'Lo somni' i de la funció dels personatges que hi apareixen. També se'n descriu l'estructura i el gènere dins el marc de la literatura precedent.

Friedlein destaca com Metge juga a través del personatge de Bernat, el seu 'alter ego', per tal d'autoindultar-se de les acusacions de corrupció i de participació en la mort del difunt monarca, Joan I d'Aragó. Aquestes sospites van portar-lo a la presó, lloc on es desenvolupa 'Lo somni'. La introducció repassa els antecedents a la literatura d'aquests recursos –l'ús del jo i del somni com a marc de la narració–, presents en obres anteriors. Un esment a les diverses edicions que s'han fet de 'Lo somni' al llarg de la història i un recull de la bibliografia actualitzada tanquen la introducció.

El text de l'obra, al llarg de quatre llibres o capítols, narra el somni de Bernat a la seva cel·la, on se li apareixen el recent rei difunt Joan I d'Aragó acompanyat dels personatges mitològics Orfeu i Tirèsies, tots tres disposats a mostrar a Bernat la veritat sobre la immortalitat de l'ànima, la ciència de la fe i la maldat de les dones. Metge, hàbilment, també posa en boca del monarca l'explicació de la seva mort per aconseguir, d'aquesta manera, l'indult i la confiança del nou rei.

stats